Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Elin valde att flytta från Uppland till Laxå

Elin Bard är en nyetablerad massör i Laxå. Foto: Margareta Swenson. Elin Bard är en nyetablerad massör i Laxå. Foto: Margareta Swenson.

I nyinflyttade Elin Bard har Laxå kommun berikats med en riktig mångsysslare. Elin jobbar som både hovslagare och massör och är dessutom en fena på afrikanska danser. - Jag tycker Laxå har allt man behöver för att trivas, säger Elin till Sydnärkenytt.

I augusti 2020 flyttade Elin Bard från uppländska Heby till Laxå. Hon hade letat efter en central plats mellan Göteborg och Stockholm med bra kommunikationer och så föll hon för ett ledigt litet hus på Ramundervägen.

Hovslageri är inget för klenisar

- Här kände jag direkt att jag ville bo. Folk i Laxå säger ibland till mig att de bor i en sådan liten håla där det inte händer mycket, men jag som har bott på landet tycker att orten har allt man behöver för att trivas, säger Elin.

Elin är en tjej med många järn i elden, bokstavligt talat. Hon kan idag kalla sig hovslagare, massageterapeut och dansinstruktör. För över tio år sedan gick hon en hovslagarutbildning på dåvarande Hantverkarakademin i Stockholm och fick gå lärling hos en mäster. Sedan dess har hon jobbat som egenföretagare inom yrket.

Elin med alla sina diplom. Foto: Margareta Swenson Elin med alla sina diplom. Foto: Margareta Swenson

Elin är en hejare på att smida hästskor och har till och med tävlat internationellt. I de Nordiska Mästerskapen i Danmark tävlade hon mot hundra deltagande hovslagare och fick en riktigt bra placering. Uppgiften var bland annat att på snabbast tid, från en rak järnbit forma en sko som passade hoven på millimetern, och sedan sko hästen.

Att vara hovslagare är dock ett tungt jobb. Det var när Elin med ömmande muskler behövde massage hon kom på idén att själv utbilda sig till massör. Hon blev klar terapeut i maj förra året och visar stolt upp sina certifikat från Axelssons Institute.

Helt färdig är hon inte riktigt än. Så småningom vill hon komplettera sina kunskaper med kostrådgivning och idrottsmassage. Förutom hovslageriet bildade då Elin firman Kroppsagenten, där verksamheten består av behandlande och avslappnande massage.

Har mottagning i hemmet

Elin har sin mottagning i det harmoniskt inredda behandlingsrummet i villan på Ramundervägen. Här kan man få hjälp med värkande ryggar och nackar, stela leder, problem med knän och höfter eller odefinierade kroniska smärtor.

När Corona-pandemin inte längre sätter några käppar i hjulen, så drar Elins tredje arbetsområde igång: att leda danskurser i Modern Fox och Kizomba.

Om du undrar över namnet Kizomba så är det en dans från Angola. Hon anlitas av dansklubbar över hela landet.

Började dansa tidigt

Intresset för dans startade tidigt i barndomen.

Hennes föräldrar är folkmusiker så redan i fyraårsåldern tog Elin sina första danssteg. Nästan lika tidigt väcktes intresset för hästar. Sedan har de båda fritidsaktiviteterna utvecklats till att bli delar i Elins yrkesverksamhet.

Avslutningsvis, den vanligaste frågan Elin får är: “Är du släkt med Alexander Bard”? Och svaret är: Nej, det är hon inte. Så nu vet ni det med.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-26 10:56
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.