Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Iskall premiär för Stora juldoppet i Kumla

Ida Jåfs var en de första att hoppa i det iskalla vattnet när Stora juldoppet hade premiär. Foto: LG MånzonIda Jåfs var en de första att hoppa i det iskalla vattnet när Stora juldoppet hade premiär. Foto: LG Månzon

Bara tre grader i vattnet och iskallt i luften. Men det är själva grejen med vinterbad. I tisdags var det premiär för Stora juldoppet i Kumla. Det skedde i Hästhagsbrottet vid Hällabrottet.

- Vi hoppas att det här ska bli en tradition, säger Johanna Uddling, som är turism- och evenemangssamordnare på Kumla kommun. 

Starten för detta iskalla evenemang var i Hästhagsbrottet, en knapp mil utanför Kumla stads hank och stör. Kalkbrottet är en populär badplats på sommaren - och nu kanske även på vintern.

Alla välkomnades

Det var några anställda på Kumla kommun som brukar bada tillsammans en dag i veckan som kom på att dra igång juldoppet. Alla var välkomna, även de som inte jobbar på kommunen. 

Maud Karlsson var en av de första att hoppa i från långa bryggan.

- Det infinner sig ett lugn efter att man varit i. Men jag doppar aldrig huvudet, ropar hon från vattnet.

En person ringde upp henne på dagen och frågade om det blev bastu efteråt. Men nej.

- Då kan ni glömma att vi kommer, sa han.

Spände musklerna

Rätt vad det är kommer Tomas Borg, bibliotekarien ni vet, gående på spången, som för övrigt var rena rama catwalken eftersom det för dagen kryllade av konkurrerande massmedia (tre reportrar på två tidningar).

Tomas börjar med att spänna musklerna på bryggan,

- Oj oj oj vad skönt det är, utbrister Tomas när han kommit i vattnet, till glädje för alla reportrar som jagade pratminus (uttalanden).

Trots det uttalandet. Efter fyra-fem sekunder är Tomas uppe igen.

- Var jag inte i längre? Nähä.

Köld rena rama hälsotrippen

En efter en kommer folk huttrande i kylan för att kyla ned sig ännu mer. Men som sagt det är det som är poängen. Uttalanden därom vittnar om det:

- Hela kroppens försvarsmekanismer går igång. Efteråt känner man sig så lycklig!

- Det handlar om mindfulness, vinterbad är bra för så mycket, säger Mats Enbom och nämner ångest och depressioner.

Beslutsfattare saknades

Inga politiker kunde synas i blötan. 

- Vi försökte få med några chefer men ingen ville, säger en badare.

Efteråt bjöds det på varma drycker i skenet av lägerelden.

En trevlig tillställning? Absolut. Men hur det kändes i vattnet kan Sydnärkenytt inte berätta.

- Jag hade tänkt att slänga mig i och skriva en recension, men jag är ju så förkyld, säger reportern Anders Björk i ett uttalande.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-22 8:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.