Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Restaurang Simone kämpar på i tuffa tider

Erol Baydar driver Restaurang Simone i Kumla på Köpmangatan. Foto: Anders BjörkErol Baydar driver Restaurang Simone i Kumla på Köpmangatan. Foto: Anders Björk

John Ekströms Bygg genomför en rotrenovering av 26 lägenheter i centrala Kumla just nu. Allt beräknas vara klart om ungefär ett år. Erol Baydar, som driver Restaurang Simone i huset, tycker dock man borde få hyresreduktion under ombyggnaden.

Huset som John Ekströms Bygg AB äger, i hörnet av Svevaägen/Köpmangatan, har två trappuppgångar med 26 lägenheter totalt. Därtill håller flera affärsidkare till i huset. Duvan Pizzeria, Lloyds apotek och Restaurang Simone.

Trafikskola flyttar in i höst

Dessutom står en lokal tom i nuläget, där Kumla Kampsportsförening tidigare var.

- Men vi har en ny hyresgäst klar där som kommer att flytta in 1 november. Det blir “En annan trafikskola”, säger Anna Ekström, som är projektledare.

Det är en stor ombyggnad. En så kallad rotrenovering där man byter stammar och renoverar allt från grunden. Man startade i början av februari och förväntas vara klara med allting till början av sommaren 2022.

Erol driver Simone med familjen

En av hyresgästerna i huset är Restaurang Simone.

- Erol Baydar heter jag och det är jag som driver Simone. Vi är ett familjeföretag med fyra, fem personer som jobbar här och vi har haft restaurangen i fem år nu från första juli, presenterar sig Erol Baydar.

Hur har det gått för er under pandemin?

- Det har gått i vågor. I början blev det ju ett tapp. Men sen kom sommaren som blev jättebra, vi har aldrig haft så bra med gäster som då. Men sen när den andra vågen kom under hösten så tappade vi väldigt mycket.

Man klarade sig dock igenom den tuffa perioden. Men ytterligare ett tufft besked kom 24 februari när alla serveringsställen tvingades stänga klockan 20:30.

- Vi brukar annars ha öppet till alla fall 22 på vardagar och ibland till midnatt på helger så vi har tappat mycket på kvällar efter detta, fastslår Erol.

Har inte ansökt om ekonomiskt stöd

Har ni ansökt om eller fått något ekonomiskt stöd?

- Nej, det är så invecklat och så mycket grejer som måste lämnas in bara för att söka så vi har inte gjort det. Men vi har klarat oss tack och lov och vi kommer överleva och fortsätta här i Kumla, lovar Erol.

Entrén till Simoné omgärdas av byggställningar och byggskynken just nu och har så gjort i ungefär två och en halv månad. Erol har förståelse för att det byggs om, men är irriterad över att han inte fått någon info om när saker och ting är klara.

- Det går inte att planera nånting med uteserveringen, säger han uppgivet.

“Klart inom ett par veckor”

Tycker du att ni borde få/fått hyresreduktion under denna tid?

- Absolut, det tycker jag.

Gällande frågan om eventuell hyresreduktion svarar Anna Ekström att det inte är något man diskuterat. Hon fastlår också att det värsta jobbet snart är klart utanför restaurangen och att det inom inte alltför lång tid återgår till det normala.

- Det dröjer inte länge, högst två veckor. Taket är helt klart nu och nu återstår bara puts av fasaden, avslutar Anna Ekström.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-05-20 16:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.