Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Nu känns det där med julmat lite överstökat

Pizzakartonger på väg! Kate Balderud har köpt två pizzor, för någon kvarvarande julmat finns inte hemma hos henne. Foto: LG MånzonPizzakartonger på väg! Kate Balderud har köpt två pizzor, för någon kvarvarande julmat finns inte hemma hos henne. Foto: LG Månzon

Fortfarande finns julmat kvar i kylskåpen i hemmen. Men hur många gillar att äta julmat fyra dagar efter jul? Sydnärkenytt kollade på stan i Kumla.

Jo, i många hushåll finns skinka, Janssons frestelse och annan mat kvar efter julhelgen - som är en av årets stora mathelger.

Men nu börjar det bli bråttom att äta upp maten eftersom bäst-före-dagen närmar sig med råge. En del julmat klarar sig ett tag till, bara den förvaras rätt - se fakta i slutet av artikeln.

Tröttnat på julmat

Frågan är kanske i stället: börjar vi tröttna på julmat?

Riktigt samma sak är det ju inte att äta uppvärmd eller kall julmat som när den är färsk och står på julbordet.

I Kumlas epicentrum (torget) träffar vi Ingvar Larsson som är på väg till frisören.

- Det är lugnt, säger Ingvar, det är ingen drop-in så har jag har ingen tid att passa.

Ingvar har sin åsikt klar om att äta julmat fyra dagar i rad.

Överstökat

- Julbordet känns allt lite överstökat. Jag har kvar i princip lite av allt, säger han och räknar upp Janssons frestelse, skinka, sylta, hemlagad korv, prinskorv och köttbullar. 
- Nu står vårt hopp till att sonen kommer och hälsar på, så att det går åt lite mat…

Utanför biblioteket kommer Ingvar Larsson och Inger Andersson gående.

- Jo, jag är trött på julmat, säger Ingvar, men Inger är av motsatt åsikt.

- Skinka och lutfisk har jag hunnit med att äta, men jag hoppas kunna fylla på lite med revbensspjäll, köttbullar och prinskorv.

Försenat julfirande

Det egentliga julfirandet för familjen börjar nu.

- Pandemin har gjort att vi fått skjuta upp firandet, men i morgon ska vi byta klappar, säger Inger.

Utanför Ica Maxi träffar vi Ylva Jansson från Hällabrottet.

Kycklinggryta för Ylva

- Vi har ingen julmat kvar, Janssons frestelsen åt vi upp på juldagen. Men vi hade heller inte köpt så mycket till julen, säger hon.

Ylva försvinner in i butiken för köpa - kyckling. 

- Det ska bli kycklinggryta.

Plötsligt dyker en kvinna vid namn Kate Balderud upp, bor i Täby men har också ett hus i Kumla där hon är på tillfälligt besök.
Hon bär på något som symboliserar matvanorna efter stora helger som julhelgen.

Pizza för Kate

Två pizzakartonger.

- Det brukar inte bli så mycket julmat, möjligtvis lite Janssons frestelse för mig, säger Kate.

Nu blir det pizza. Kylskåpet i Kumlahuset är inte så stort. Och pizza är gott.

- En Tropicana till gubben och en vegetarisk till mig.

 

FAKTA

Hur länge klarar sig julmaten? Här är några tips som kommer från ICA.

Julskinka. Minst en vecka i kylskåp ska den klara utan problem. I rumstemperatur förkortas tiden, så ställ in julskinkan i kylen direkt när du skurit upp några skivor. Om man fryser ena halvan så håller den sig en månad. En extra julskinka. 

En öppnad sillburk. Kan hålla i månader i kylskåpet om den är täckt med klar lag. Hemmagjord sill kan också långa hållbarhet om man följt recept och skött hygien och förvaring i kylen. En riktlinje är annars tio till tolv dagar i kylen.

Janssons frestelse. Beror på hanteringen. Ett tips är att göra flera små formar och värma en åt gången istället för att värma i samma form flera gånger. 

Ansjovis. Om det blir kvar efter tillagning av Janssons frestelse kan man lägga över den i burk och förvara kallt, max två-tre dagar.  

Torr julost? Är den pastöriserad håller den ändå länge. Opastöriserad ost har en sista förbrukningsdag som  man måste följa noga. Om hårdosten har synligt mögel på sig kan man skära bort detta och ta ett par centimeter extra runt om. 

Glögg. En öppnad flaska oxiderar snabbare än en med korken på eftersom innehållet kommer i kontakt med syre. Smaka och dofta på glöggen för att avgöra om den fortfarande går att dricka. 

Starkvinsglögg. Kan klara ett par års lagring, oavsett om den är oöppnad eller öppnad. Detta tack vare en hög socker- och alkoholhalt. Vinglögg håller sig inte mer än en till två månader efter öppning medan den alkoholfria tappar smak snabbare än så. 

Röror och patéer. Färdigmat av det här slaget med kött, fisk eller fågel är känsliga. Etersom maten inte hettas upp dör inte eventuella bakterier. Extra försiktighet rekommenderas, och vid minsta osäkerhet är det bäst att slänga maten.

Lax. Fisk som är i öppnad vacuumförpackning har ganska kort livslängd i kylen. Kallrökt eller gravad fisk håller tre till fyra dagar, men varmrökt kan hålla sig upp till en vecka. Feta livsmedel som lax håller sig sämre i frysen jämfört med magra. 

Köttbullar. I kylskåp håller köttbullar sig upp till en vecka, och cirka tre månader i frysen. Köttbullarnas hållbarhet och smak i frysen påverkas av att fettet härsknar eller oxiderar efter ett tag. Genom att trycka ut luften ur påsen innan den stängs, saktas processen ned. Om man gör flera små påsar går infrysningen snabbare, iskristallerna blir mindre och köttbullarna inte så torra.

Källa: ICA 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-28 16:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.