Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Anna-Britts historia lyfts fram på Kvarngården

Anna-Britt Möller framför sin utställningsmonter på Kvarngården. Foto: Anders BjörkAnna-Britt Möller framför sin utställningsmonter på Kvarngården. Foto: Anders Björk

Under onsdagen invigdes utställningen om bågskytten Anna-Britt Möller på Kvarngården. Stolt som en tupp fick hon visa upp priser och annat från sin karriär. - Ett jättebra initiativ att lyfta fram vanliga människor, säger Anna-Britt, 97.

Det är välbesökt och fullt med surr kring borden på Kvarngården när undertecknad kommer dit klockan 10:30 under onsdagen. Mitt i allt sitter Anna-Britt Möller som fått se sin egen karriär som bågskytt hyllas via en utställning på Kvarngården med priser, text och bilder. 

“Väldigt roligt initiativ"

- Bågskytte var en lugn och fin sport att hålla på med. Och det var ett väldigt fint kamratskap. Hela familjen var ute och åkte till tävlingar, speciellt på sommaren. Ibland var vi borta hela helger, minns Anna-Britt. 

Ett av Anna-Britts priser. Detta fick hon för en andraplats på SM. Ett av Anna-Britts priser. Detta fick hon för en andraplats på SM.

Hon är född 1925 och började med bågskytte på 60-talet. Det var ovanligt att kvinnor höll på med sporten då och Anna-Britt skördade framgångar. Inför OS i Munchen 1972 var det nära hon kom med. 

- Jo det fanns tankar kring det, men det blev inte så.

Vad tycker du om detta då, att få en egen utställning på Kvarngården?

- Det var ett väldigt roligt initiativ. Just det här att lyfta fram oss vanliga människor som hållit på med nånting oavsett vad det är tycker jag är bra, fastslår Anna-Britt.

Många aktiviteter att välja på 

Anna-Britt kom till Kvarngården för fem år sedan när hon var 92 år. Hon säger sig trivas hur bra som helst och nu när pandemins alla restriktioner försvunnit händer det mycket grejer på boendet. 

- Det är så mycket underhållning, jag hinner inte och orkar inte med allt, men det är kul det händer saker och finns mycket att välja på, säger Anna-Britt Möller. 

Anna-Britt med ett pris hon fick på 60-talet. En liten ripa som hon håller kär. Anna-Britt med ett pris hon fick på 60-talet. En liten ripa som hon håller kär.

Den som kom på idén om att anordna utställning för Anna-Britt var Ann-Charlotte Winkler som jobbar som kulturkonsulent hos Kumla. Hon och kollegan Stefan Skärlund var på plats vid Kvarngården. De visar upp ett späckat schema av aktiviteter närmaste veckorna. 

Det är kortspel, gympa, musikcafé, dans, högläsning, stickcafé, andakt, promenader och mycket mer. Det anordnas tillsammans med Väntjänsten och frivilla volontärer. 

- Alla seniorer i kommunen är välkomna vara med på olika aktiviteter, inte bara de som bor här, fastslår Stefan Skärlund.

“Märker det funnits en stor längtan”

Det är en väldig skillnad på utbud av aktiviteter jämfört med hur det sett ut de senaste åren under pandemin när det av förklarliga skäl inte hänt mycket alls. Hur funkar det att gå från nästan ingenting till ett späckat schema måntro?

- Många har kommit tillbaka, men det är inte riktigt samma antal deltagare som det var innan pandemin än. Men man märker att det funnits en stor längtan, det är många som inte mått bra av att vara så isolerade, konstaterar Stefan Skärlund.

Vad beror det på att det ännu inte är lika många deltagare vid era aktiviteter som innan pandemin, är det fortsatt försiktighet hos vissa?

- Det tror jag, många är nog fortsatt lite ängsliga än så länge. Eller också har inte alla nåtts ut av allt som är igång igen, avslutar Ann-Charlotte Winkler.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-03-02 12:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla