Gå till innehåll
Hallsberg / Kultur

Textilkonstnären Lena Jerlström framför verket ”Dyningar,” som påminner om slingrande undervattensväxter. Foto: Sandra Wallin

Tråd för tråd när Lena
skapar konst

Publicerad: 13 October 2023 19:08

Lördag 14 oktober, mellan k. 12-15, är det vernissage för konstnären Lena Jerlströms utställning ”Jag tror det handlar om bo och rörelse” på Hallsbergs konsthall i Bergööska Huset. Besökarna kan vänta sig verk i textila material med skulpturala uttryck, men också en och annan målning.

När Sydnärkenytt besöker Hallsbergs konsthall under fredagen är Lena Jerlström, tillsammans med sin dotter Rut, i full färd med att färdigställa sin utställning inför lördagens vernissage. I lokalen tornar mjuka installationer upp sig i dova natursköna färger, medan ett gäng collagemålningar väntar på att bli upphängda på de vita väggarna.

–  Jag har alltid hållit på med att skapa, har alltid varit intresserad av ett görande och ett uttryck, berättar Lena.

Berätta och utforska

Vägen till konsten började med hantverk. Lena tyckte det var roligt att skapa, att göra någonting, och upptäckte med tiden att hon också faktiskt ville berätta och utforska något genom sitt skapande.

– När jag började fundera på vad det var jag ville berätta, så kände jag att jag hamnade mer inom konstens område, om man nu ska kategorisera saker. Det som ofta driver mig är en fråga som jag själv går och funderar på, någonting som skaver, något jag har en erfarenhet av eller brottas med, förklarar Lena.

Det privata är Lenas utgångspunkt, men hon strävar därefter att göra det lite mer allmängiltigt. Därför landar hennes konst ofta i frågor som rör det existensiella, sociala eller samhället i stort.

– Det är där jag hittar en grund, som sen utvecklar sig till en form. Oftast ligger det där, mer eller mindre tydligt. 

Här ser vi konstverket ”Punkt.” – En punkt kan ju vara mycket. Det kan vara ett stopp, men det kan också vara en chans till en fortsättning, en ny mening.

En förlängning

För Lena handlar konsten också om ett språk, är en slags förlängning av det skrivna och talande språket, där konsten tar vid när orden inte räcker till.

– Ibland får vi fatt i saker som vi kanske inte kan formulera, men genom att istället hitta en form för det så blir det kanske tydligt för oss. För mig handlar konst också mycket om demokrati, att man får fundera på var man står och hur man tänker. Att ha utrymme att få ompröva är en demokratisk rättighet och konst är en form man kan göra det via. För mig är det en viktigt aspekt, berättar Lena.

Lång process

Arbetet med utställningen ”Jag tror det handlar om bo och rörelse” har växt fram under många år. Lena ansökte om att få ställa ut i Hallsbergs konsthall redan för ett par år sedan, och har under tiden som gått konkret arbetat med att forma utställningen.

Det har varit en pågående process under en längre tid, där ett första frö såddes redan under en annan utställning i Kumla, under 2019. Huvudsakligen består utställningen av en rad skulpturala installationer i textil.

– Textilen ligger mig väldigt nära och har blivit mitt medium, det är där jag har mitt största kunskapsområde. Sen kombinerar jag det gärna med andra tekniker, men jag gillar textilen just för att det är ett sådant väldigt taktilt medium. Sen tycker jag också att trådar är vackert att titta på, säger Lena och skrattar. 

Lena Jerlström har bland annat gått ett år på Örebro konstskola. – Men sedan handlar det om att leva i den här världen, att skapa och utvecklas, ta del av andras skapande. Som konstnär måste man vara villig att brottas med sig själv.

Vill väcka reaktioner

Lena berättar att utställningen i stora drag handlar om var vi är och var vi bor. Vad är en plats och vad är platsens betydelse? Var finns vår trygghet? Frågorna utforskas i Lenas verk som många gånger tar sig uttryck i installationer som sträcker sig från golv till tak.

– Sedan trivs jag med att göra många lika saker, som ändå inte är lika, för då kan man bygga miljöer, en hel värld, och det tycker jag är roligt. Det är ett sätt att arbeta som jag tycker mycket om.

Det roligaste med att ställa ut tycker Lena är att få ta del av människors reaktioner på hennes verk, vare sig personerna i fråga tycker om konstverken eller inte.

– Att bara kunna få fram någon reaktion eller känsla, att väcka tankar eller diskussion, då har jag ju nått fram till en publik. Om dem sedan berättar en berättelse som liknar den jag själv haft i åtanke när jag skapat så är det häftigt att jag kunnat förmedla det, men om man har en helt annat berättelse så är också det viktigt. Det betyder att jag med konsten nått en väg in i någon, menar Lena.

Vernissage stundar

Vernissage för Lenas utställning äger rum imorgon lördag, 14 oktober, mellan kl. 12 till 15. På plats kommer även Lenas dotter Rut Jerlström, tillsammans med Erika Palm, att medverka med en dans vid kl. 12 respektive 14. Utställningen pågår sedan fram till och med 8 november. Konsthallen har öppet tisdag-onsdag kl. 12.16, torsdag 16-19 samt lördag 12-15. Stängt lördag 4 november (röd dag.)

Annons

hallsberg