Gå till innehåll
Hallsberg
Två 500 bahtsedlar på vit bakgrund.

Hallsbergs kommun erbjuder 4 000 i bonus om man jobbar under semesterperioden. Foto: Weine Ahlstrand

Belöning väntar för
vikarier som väljer Hallsberg

Publicerad: 2 February 2024 13:50

Mer arbetskraft behövs inom vård och omsorg, men allt färre tycks välja att söka till vikariat som finns. Ett dilemma som många kommuner brottas med. I Hallsberg erbjuder kommunen en bonus om 4 000 kronor, utöver sedvanlig lön, till tim- och semestervikarier inom vården. Villkoret är att den sökande arbetar hela den överenskomna perioden, utan längre uppehåll på grund av sjukdom eller ledighet.

Det är inte många dagar sedan julpyntet städades undan, men Hallsbergs kommun är redan i full färd med att förbereda sig inför sommaren.

Social- och arbetsmarknadsförvaltningen, som ansvarar för omsorgen av äldre och funktionsnedsatta i kommunen, söker nu sommarvikarier som vill förstärka deras team.

–  Det kommer främst att handla om arbete under sommarperioden, men arbete kan även bli aktuellt tidigare än så baserat på verksamhetens behov och den sökandes eget intresse, uppger förvaltningschefen Jaana Jansson.

Sockrat erbjudandet

För att locka fler intresserade till just Hallsberg har kommunen sockrat erbjudandet om vikariat litegrann. Den som går med på att arbeta hela den period som erbjuds får en bonus på 4000 kronor.

Sydnärkenytt har ställt några frågor kring denna penga-satsning för att locka vikarier, och Jaana Jansson har svarat via mejl.

Hur kom ni fram till just beloppet 4000 kronor? 

– Det har vi enats om inom förvaltningen.

Är det svårt att få tag på vikarier? Vet du vad det kommer sig i så fall?

– Ja, det är ett stort arbete som läggs ner på att få tag i vikarier med rätt kompetens inom vård- och omsorg. Vi vet inte varför med säkerhet, men det är behov av allt fler till yrket samtidigt som färre väljer att söka vikariat.

Var annonserar ni?

– Platsbanken och Facebook. Vi kommer även vara ute på Alléskolan.

En kvinna i glasögon som står i en hall.

Sövikariat i Hallsberg och få extra kosing. Förvaltningschef Jaana Jansson hoppas att detta grepp ska locka fler till jobb i vården. Foto: Barbro Isaksson

Brist på både undersköterskor och sjuksköterskor

Vilka yrkeskategorier inom vården är svårast att ersätta under semester-perioden? Sjuksköterskor, undersköterskor eller vilka?

-Det är svårt att få in semestervikarier för både undersköterskor och sjuksköterskor.

Ungefär hur många semester-vikarier i vården behöver ni ha i Hallsbergs kommun?

– Förra året rekryterade vi cirka 120 vikarier till vård- och omsorgsboende och hemtjänst, samt cirka 30 stycken till gruppbostäder och personlig assistans.

Behöver du ha utbildning för att få vara semestervikarie i vården i Hallsberg?

– Vi anställer både undersköterskor och vårdbiträden. Det är meriterande om man har en omvårdnadsutbildning eller barn- och fritidsutbildning eller tidigare erfarenhet av arbete inom vård och omsorg.

Juli mest sårbar

Hur lång är semesterperioden? 

Förra året var det vecka 25 - 32.

Vilken del av sommaren är mest sårbar?

-Juli månad är den månaden som är svårast att bemanna utifrån semester och föräldraledigheter, är våra tidigare erfarenheter.

I annonsen på Hallsbergs kommuns hemsida står att läsa om kompetenskraven för den som vill söka tim- och semestervikariat till vården och omsorgen i Hallsberg.

Kompetenskrav:

Du ska ha fyllt 18 år innan du påbörjar din anställning.

Det är ett krav att du kan förstå och göra dig förstådd på svenska på så sätt att du kan kommunicera med brukare, anhöriga och personal. Det är även viktigt att du kan uttrycka dig väl i skrift på svenska då dokumentation och genomförandeplan är en viktig del av arbetet.

B-körkort krävs för en del av tjänsterna

Cykel-vana krävs för arbete inom hemtjänst.

Vid eventuellt nattarbete inom hemtjänst krävs tidigare arbetslivserfarenhet inom hemtjänstområdet.

Det är meriterande om du har:

Omvårdnadsutbildning eller Barn- och fritidsutbildning.

Tidigare erfarenhet av arbete inom vård och omsorg.

Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. 

Annons

hallsberg