Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Aniara i Hallsberg
ger ringar på vattnet

Julia Edwall skapar en ring, som kan bli en huvudbonad, om hon vill. Foto: Henrik ÖstenssonJulia Edwall skapar en ring, som kan bli en huvudbonad, om hon vill. Foto: Henrik Östensson

Under tisdagen och måndagen har det varit workshop på kulturrummet Aniara i Hallsberg, där man arbetar med projektet ”Som ringar på vattnet!
– Tanken är att allt ska sammanfogas, till ett enda stort verk som ska visas på Open Art i Örebro, 2022. alla är välkomna med ett bidrag, en ring. berättar John Hayes på Aniara.
Dagens workshop är den tredje i ordningen. Som namnet antyder handlar allt om ringar.

– Vi hade workshops även i somras. Då fick vem som helst komma. Det kunde vi ju inte göra nu. Så de som jobbar i dag är de som normalt går hos oss på Aniara, fortsätter John Hayes.

Fliten lyser verkligen när Sydnärkenytt är på plats. Mycket handlar om olika textilier. Alla i den ljusa lokalen sitter böjda över varsin ring och textilier i olika färger.

Julia Edwall jobbar med riktigt färgglada textilier på sin ring.

– Jag har inspirerats av lite av varje. Men en drivkraft har varit att ringarna jag gör ska fungera som huvudbonad, säger hon och sätter ringen på huvudet.

Finns det några ramar för skapandet, eller hur tänker ni?

– Det handlar om fritt skapande. Men vi har utgått från rockringar av plast, helt enkelt för att de är bra, praktiska att utgå från. Men vill man komma med en ring som är mindre, eller större, är det fritt fram. Tanken är att alla ringar ska sammanfogas till ett större verk. Kanske kan man tala om en mobil, kanske 300 ringar tillsammans. Olika viljor, olika tankar, olika idéer som sammanfogas, som ringar på vattnet, berättar John Hayes.

”Som ringar på vattnet” är ett samarbete mellan Aniara, föreningen Kultur & Kvalitet i Örebro, Örebro Open Art och Ateljé inuti i Stockholm som är en verksamhet som påminner om Aniara.

Gör en egen ring

– Vi jobbar med det här i våra verksamheter, i våra workshops. Tanken var ju att vi skulle kunna bjuda in allmänheten. Men det sätter restriktionerna stopp för. Men vem som helst kan ändå delta. Genom att göra en egen ring. Man kan vända sig hit med den, eller direkt till Open Art. Vi har satt ett stoppdatum för att delta till den 27 mars. Men det kan nog komma ytterligare en omgång, senare.

Både igår och idag, har det varit livesändningar från Aniara i Hallsberg.

– Min ring får ett grönt blommigt tyg som grund. Sedan kommer jag göra något slags fyrkantsfigur, i blått, berättar Nicolas Larsson som sitter djupt koncentrerad med en ring vid ett bord.

Vad är din inspiration?

– Det är nog att jag vill bli färdig, tror jag. Jag vill få det här överstökat, annars åker jag ut, skojar han.

John inflikar:

– Jag tror det kommer blir rätt häftigt när det är klart. Alla ska kunna gå på Open Art, peka och säga att det där är min ring.

Ägs av Stiftelsen Activa

Kulturrummet Aniara i Hallsberg öppnade 2012. De som är inskrivna i verksamheten är unga personer som står långt från arbetsmarknaden av olika skäl.

– Oftast unga med något slags funktionsvariation, ofta via LSS i Hallsberg, berättar John Hayes

– Här tar vi vara på de här ungdomarnas kreativitet. Man får möjlighet att växa, utvecklas. Men också att få lite rutiner, agera i ett socialt sammanhang. Man ska inte vara här för evigt. När de som går här är mogna jobbar vi med utslussning, till ett självständigt liv. Kanske en utbildning, eller ett riktigt arbete, fortsätter John Hayes.

– Många av de som går här är mycket kreativa, konstnärer, när de börjar. Men det är inget krav.

Just nu är 19 personer inskrivna i verksamheten.

Det är Stiftelsen Activa Örebro som är huvudman för Aniara.

– Vi är en verksamhet som finns till för de som deltar. Vi har inget vinstsyfte, säger John.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-23 14:56
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.