Gå till innehåll
Askersund / TV
Två cyklister i röda tröjor med tävlingsnummer på bröstet, står bredvid varandra och ler, på ett utomhusevenemang med cyklar och andra deltagare i bakgrunden.

Anne Wallstedt Ylva Thoresson från Örebro cyklade tillsammans. De var vid mycket gott mod efter cirka 14 timmar i sadeln. Foto: Henrik Östensson

Solig men kylig Vätternrunda

Publicerad: 15 June 2024 11:49

De första cyklisterna i Vätternrundan har redan gått i mål, för andra är det fortfarande några timmar kvar. Starten i Motala gick klockan 19.30 igår kväll. Den första cyklisten passerade Askersund strax efter fyra Sydnärkenytt var på plats när den stora rusningen av cyklister gick in i depån vid Sjöängen i Askersund på lördagsförmiddagen.

När vi träffade cyklisterna strax efter nio i Askersund hade de alltså rundat Vättern via Jönköping och tagit sig upp mot Askersund på sjöns västra sida på ungefär 14 timmar. För att ha cyklat i 14 trimmar såg de flesta oförskämt pigga och välbehållna ut. I Askersund erbjöds dock såväl förtäring som vätska,  massage och cykelreparationer.

”Sara” har skött sig bra”

Två av alla som passade på att ta lite välbehövlig paus i Askersund var Anne Wallstedt Ylva Thoresson från Örebro. För Annes del var det tredje gången, medan det för Ylva var premiär.

– Det är första gången jag cyklar ihop med Ylva, så det har varit jätteroligt, säger Anne,

– Vi ser oss väl som motionärer. Jag har aldrig tävlat förr. Det har gått jättebra. Det är ett toppenarrangemang, bra ordnat, och så alla människor som hejar på vägen, det hjälper verkligen till, fortsätter Ylva.

Ylva har köpt en cykel för ändamålet.

– Men jag har haft den ett tag, så vi har hunnit träna ihop, hon har varit så snäll och samarbetsvilligt, säger hon och klappar cykeln på styret.

– Jag kallar henne Sara, vi hat tränat en hel del, kanske 100 mil, innan loppet.

Får man inte väldigt on i rumpan, sadeln ser inte så bekväm ut?

En cyklist som bär hjälm och numrerad tröja, märkt 4511, sitter på en bänk och äter en banan. Andra cyklister och cyklar syns i bakgrunden.

Lennert Ljung passade på att äta banan i Askersund. Foto: Henrik Östensson

– Jo, lite i början, medger båda tjejerna.

– Men man domnar efter hand. När det gäller orken går det lite upp och ner, man dippar ibland. Då är det suveränt med alla depåstopp. Vi har utnyttjat dem alla. Det var väldigt kallt vid soluppgången, särskilt om tårna. Men också oerhört vackert.

Om du skulle ge ett tips till andra nybörjare?

– Men det blir nog det, utnyttja stoppen, gå in och ta paus, även om det inte kanske känns som det behövs just då.

Tjejerna är troligen fortfarande inte riktigt i mål, när detta publiceras Det är drygt fem mil kvar till Motala när vi träffar dem.

Fungerat bra för Lennert från Bålsta

Lennert Ljungh pustade också ut i Askersund och passade på att få lite energi i form av en banan.

Lennert bor i Bålsta, men accenten avslöjar honom.

– Jag är från Nederländerna egentligen. För mig är det här första Vätternrundan. Det har gått bra så här långt. Jobbigast har varit etapperna på stora trafikerade vägar, med mycket snabb trafik. Det är mentalt påfrestande.

Har du tränat mycket?

– Inte så jättemycket, kanske 50 mil totalt.

Vätternrundan är världens största motionslopp på 31,5 mil. 23 000 cyklister brukar cykla loppet. Deltagarna kommer från i princip hela värdlen. Den första Vätternrundan kördes 1966.

Sedan några år går rundan in genom centrala Askersund, vidare mot Åmmeberg och sedan mot Godegård och ner mot Motala.  Om man inte gått i mål vid klockan 12 i natt så kommer inte resultatet att räknas. Men arrangörerna har ändå koll på alla deltagare.

Person som cyklar på en liggande handcykel på en väg, bär en grön hjälm, solglasögon och en röd skjorta.

Den här killen gjorde en speciell insats. Han drev nämligen sitt fordon med händerna. Men å andra sidan fick han ju ligga.

Laddar spelare...
Annons

askersund