10 August 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Utepremiär för Askersunds bryggeri

Interiör från Askersunds bryggeri. ReklambildInteriör från Askersunds bryggeri. Reklambild

I dag fredag har Askersunds bryggeri premiär för sin uteservering, eller veranda. Sedan förra året har det lilla mikrobryggeriet serverat lokalbryggd öl inomhus. I dag öppnar man alltså för provsmakning utomhus.

För det är provsmakning det är frågan om.

– Ja som bryggeri har vi tillstånd att servera provsmakningsglas, om 15 centiliter. Ofta beställer man en bricka med fem olika öl att prova, berättar Clas Stjernström, som driver bryggeriet tillsammans med Tommy Pettersson.

Provsmakningstillståndet gör att bryggeriet inte behöver tillhandahålla mat. Det man förutom ölet kan få sig till livs är ett slags salta, spröda kringlor, med inspiraiton från Tyskland.

Bryggeriet är inhyst i en anrik bryggeribyggnad som inhyste ett bryggeri fram till 1959. Bryggeriet byggdes 1869.

– Vi började brygga öl 2017. Från förra året har vi haft provsmakning. Vi utveckar det i lagom takt. Både Tommy och jag har andra jobb vid sidan av det det här. Det är ett jobb för kvällar och helger.

De båda bryggarkompanjonerna brygger såväl india pale ale, ale och lager.

– Det blir både mellanöl, folköl och starköl. När det gäller folköl gör vi en standardvariant, kallad Borgmästarholmens. När det gäller starköl blir det nya varianter hela tiden, berättar Clas.

Bryggeriethar haft öppet varannan fredag och så tagit emot bokningar.

– Nu kör vi lite på vädret- Är det bra väder håller vi öppet på vår veranda, säger Clas och skyndar vidare för att servera,

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-22 15:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.