10 August 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Askersunds landskyrka firar 350

Ett gammalt kopparstick föreställande landskyrkan. Det är hämtat ur boken Suecia  och är tecknad av Erik DahlbergEtt gammalt kopparstick föreställande landskyrkan. Det är hämtat ur boken Suecia och är tecknad av Erik Dahlberg

I år fyller Askersunds landskyrka 350 år. Själva firandet kommer att äga rum i höst med en serie föreläsningar. Men kyrkan är också öppen för besökare under hela sommaren. Ett bra tips för den som vill ”hemestra” i coronatider.

Mellan den sjätte juli till den andra augusti kommer det dessutom att finnas sommarkyrkvärdar på plats. I församlingshemmet Klockarbacken finns också ett sommarkafé

Kyrkans historia började på Stjärnsunds slott. Då den kyrka som tidigare stod där Landskyrkan står idag hade brunnit, beslutade Slottsherren Johan Oxenstjerna och hans unga hustru Christina att bygga en ny kyrka på platsen. Den nya kyrkan skulle bli Stjärnsunds slottskyrka. Greve Johan Oxenstjerna som var brorson till den store Axel Oxenstjerna och en mycket förmögen man, anlitade en av tidens främsta arkitekter Jean de la Vallé som ritade själva kyrkan i renässansstil. Senare anlitades Erik Dahlberg, fältherre och fästningsbyggare att rita gravkoret som är i barockstil. Kyrkan blev en av landets mest storslagna på sin tid och finns avbildad som kopparstick ”Suecia antiqua et hodierna” (Sverige förr och nu) som är ett bildverk över det dåtida Sveriges mest praktfulla byggnader.

Mycket att se

Inne i kyrkan finns en del att se, inte minst träsniderierna på prediksstolen och altartavlan som är från 1600-talet och gravkoret bakom altaret med de tre kistorna. I mitten Johan Oxenstjernas omgiven av hustruns och på andra sidan hennes andre make Gustav Soop.

Det är förstås lätt att bli lite hemmablind, men Stjärnsunds slott och slottsparken är ju ändå ett av Närkes allra finaste utflyktsmål där det ligger högt beläget omgivet av vatten på tre sidor.

Stjernsunds slott. Foto: Alf Anneborg Stjernsunds slott. Foto: Alf Anneborg

På 1630-talet förvärvade Johan Oxenstjärna området och en hel del angränsande mark och lät bygga det första slottet på platsen. Det enda som återstår idag är källaren under det nuvarande slottets källare

I slutet av 1700-talet lät brukskungen i södra Närke Olov Buhrén, senare adlad Burenstam bygga det nuvarande slottet, som under en stor del av 1800-talet var ett kungligt slott, som hade köpts in av Karl XIV Johan och senare ägdes av prins Gustav, sångarprinsen.
Slottet var i familjen Cassels ägo fram till 1952. Slottet ägs idag av svenska vitterhetsakademin och är öppet för allmänheten.

I Cassels ägo

Förutom själva slottet där man gå på guidade visningar, finns i det gamla mejeriet en utställning som visar slottets historia, bland annat handlar det om SRB-korna som härstammar från Stjärnsund under Casslarnas tid. Det finns också ett vagnsmuseum och ett mindre museum i slottsbutiken som ligger i en av slottets fyra flyglar. Nere vid vattnet finns också ett slottkafé.

Granne med slottet ligger Stjärnsunds gård. I dess gårdsbutik kan man köpa färska ägg från gårdens mer än 100 000 värphöns och mycket annat.

Bland föreläsningarna i höst kan bland annat nämnas måltidsforskaren Richard Tellström som kommer berätta om stormaktstidens matkultur.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-19 16:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.