Gruvloppet Run of Mine anordnas i helgen
Lördag 7 september går gruvloppet Zinkgruvan Run of Mine av stapeln för sjunde året. Över 600 löpare kommer delta i det udda och fysiskt krävande loppet som till stora delar pågår 350 meter under jord.
Gruvloppet, vars startplatser tog slut i rekordfart, är det enda i sitt slag i Sverige där deltagarna springer i en verksam gruva. En dag om året stänger man av gruvtrafiken och bjuder in löpare att se gruvverksamheten på ett unikt sätt. Under några timmar ersätts bergbilar av löparskor!
Lutar i snitt 15 procent
- Att startplatserna tar slut rekordsnabbt har vi sagt tidigare, men det är faktiskt så att intresset för loppet bara blir större och större. Det är många löpare som kommer tillbaka år efter år och en hel del som har deltagit i alla sju lopp, vilket är jättekul, säger tävlingsledare Mats Bjärmark.
Årets upplaga bjuder, precis som tidigare år, på två distanser: tio eller sex kilometer och i både motion- och tävlingsklass. Underjordsdelen går 350 höjdmeter ner i gruvan, och förstås lika långt upp igen.
Den genomsnittliga lutningen på sträckningen under jord är 15 procent. Det anordnas även ett ungdomslopp där man springer 500 meter ner i gruvan och ett barnlopp som är helt ovan jord i varierad terräng.
På plats i gruvan spelar tre olika liveband “vilket ger loppet en extra häftig dimension och löparna mer energi på vägen”, skriver arrangören i sitt pressutskick om loppet.
“Målet, skapa intresse för gruvor”
Start och mål sker vid Knalla gruvmuseum i Zinkgruvan, där det förutom löpningen erbjuds en mängd aktiviteter för både deltagare och åskådare. På plats finns en storbildsskärm som sänder live från loppet i gruvan.
Första start är klockan 10.00 och cirka 12.45 är det prisutdelning för tävlingsklasserna.
- Vi på Zinkgruvan Minining anordnar Run of Mine i nära samarbete med den lokala skidföreningen Zinkgruvans IF. Loppet startade som ett inslag under vårt jubileumsår 2017. Målet är att på ett annorlunda sätt skapa intresse för gruvor och metaller, samtidigt som vi kan stötta det lokala föreningslivet, säger Camilla Törnquist, kommunikationsstrateg på Zinkgruvan Mining
SÅ HÄR BESKRIVER FÖRETAGET SIG:
Zinkgruvan Mining bryter och producerar metaller som är nödvändiga för att göra våra moderna och hållbara liv möjliga. Våra slutprodukter är koncentrat av zink, bly och koppar som säljs på den globala metallmarknaden. Zinkgruvan Mining ingår i den internationella koncernen Lundin Mining med totalt 4 200 medarbetare i sex länder. Zinkgruvan Mining är Sveriges sydligaste underjordsgruva och med 450 anställda är vi den största arbetsgivaren i Askersunds kommun. Verksamheten i Zinkgruvan har varit i kontinuerlig drift sedan 1857