Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
23 January 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Fritidsbanken öppnar upp i Askersund

Tänk dig att du blir sugen på lite skidor, skridskor, rollerblades, eller nån annan aktivitet, men inte har någon utrustning. Snart finns en lösning på det då Fritidsbanken öppnar i Askersund!

På Fritidsbanken kommer idrotts- och friluftsintresserade kunna låna olika sorters utrustning utan att betala nånting.

Som ett sportens bibliotek

Tanken med en fritidsbank är att man ska kunna låna sport- och fritidsutrustning en kortare tid, lite som ett bibliotek för idrottsutrustning.

Privatpersoner och skolor får möjligheten att låna och på så sätt få en chans att prova på en sport utan att behöva köpa nytt.

Även skidor, både för längd och utför, har inkommit  här en del. Än mer utrustning är dock önskvärd.

– Med Fritidsbanken vill vi öka möjligheten till spontanidrottande, samt bidra till en hållbar miljö genom återbruk och minskad onödig konsumtion.

- Man kan exempelvis låna skridskor, skidor, inlines, fotbollsskor och mycket mera, säger Annika Restadh, enhetschef för kultur och aktivitet i Askersunds kommun.

Kan lånas i veckor

Fritidsbanken bygger på att överbliven fritidsutrustning lämnas in till banken och sedan kan lånas ut över dagen - eller upp till två veckor.

Gamla saker som inte används längre tas tacksamt emot av Återbruket Bumerangen, som sköter insamlingen av utrustningen.

Några villiga bidragare med utrustning. 

- Vi vet att enskilda föreningar haft så man kan låna saker, men inget sånt här där man kan lämna in allt möjligt, säger Ann-Kristin Olsson - kollega till Annika Restadh.

Enligt Ann-Kristin har man fått in en hel del redan, framförallt skridskor och skidutrustning, men behovet och önskan om än mer finns.

- Så är det någon som vill lämna är vi väldigt tacksamma, förklarar hon.

Blivit populärt i Karlskoga

Varifrån kom den här idén?

- Vi vill vi att alla som vill ska kunna prova på så mycket som möjligt och det är en bra ide som ligger väl i tiden, fastslår Ann-Kristin Olsson.

Den första Fritidsbanken öppnade i Deje i Värmland 2013 och sammanlagt finns Fritidsbanken nu på ett 20-tal orter runtom i Sverige.  Däribland Karlskoga där det slagit väl ut.

Fritidsbanken i Askersund öppnar måndag 5 december i Arbetsmarknadsenhetens lokaler på Smidesvägen 2. Man kommer att ha öppet måndag-torsdag 10-15 och fredag 10-12.

Fritidsbanken är ett samarbete mellan arbetsmarknadsenheten (AME), kultur- och fritidsförvaltningen, socialförvaltningen och Örebro läns idrottsförbund (ÖLIF). 

Anders Björk

Kommentera artikeln
Publicerad: 2016-12-01 13:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.