Gå till innehåll
Askersund / Näringsliv

Bernice Andersson, Erik Gunnarsson och Johan Högberg ska digitalisera handeln i Askerund.

De ska digitalisera Askersunds handel

Publicerad: 2 December 2020 14:20

Innan jul kommer en ny digital portal för Askersunds handel sjösättas. Det är två butiker i Askersund och en webb-byrå som samarbetar i projektet. Bakgrunden är Zinkgruvan Minings satsning för att gynna entreprenörsskap i kommunen, Re:think. Företaget har bidragit med 45 000 i en budget för att projektet ska komma igång.

Det är Delta Webbyrå AB, Johans Leksaksaffär och butiken Glas & lakrits som som nu fått pengar för att utveckla sitt samarbete och få med fler Askersundsföretag.

– Vi har gott om, idéer, tankar. Planen är att skapa en plattform dit man ska vända sig om man vill handla i Askersund, både i butik, eller via webben. Avsikten är dels att samarbeta, coacha varandra, men också driva mer handel till våra butiker, digitalisera handeln i Askersund, säger Johan Högberg, som driver Johans Leksaksbod.

Lanserar egen webb-butik

Inom kort kommer han också att lansera sin egen webbutik.

– Målet är givetvis att bredda kundunderlaget. Många som besöker mig sommartid har efterfrågat möjligheten att handla på webben, säger Johan och visar på en stor skärm. Temat är givet.

– Jag och min mamma var ju med i TV-serien Tjuv -och polis. Min butik kallas ibland för Tjuv -och polisbutiken. Klart det ska synas, ler han.


De tre Askersundsföretagarna är hoppfulla

Tror samarbete är viktigt

– Jag har inte kommit lika långt i mina planer. Jag ser väl en eventuell framtida webbshop som en komplement. Jag tycker om butiken, kundkontakten. Men jag ser både en egen webbshop och en portal som ett sätt att öka intresset för Askersund och vår handel, menar Bernice Andersson, som driver Glas & Lakrits.

Hon menar att det är viktigt att värna den mångfald av små butiker, detaljhandel som finns i Askersund.

– Vi har en helt annan handel, ett mer levande centrum än andra kommuncentran i området. Det måste vi värna, utveckla. Jag tror samarbete är nyckeln. Vi kompletterar ju varandra, ju fler som kommer till staden, ju fler handlar, fortätter hon.
De tre företagen valdes ut i en större grupp företagare i höstens omgång av entreprenörsprogrammet Re:think.

Gruvan sponsar

Bakom programmet står Zinkgruvan Mining.

– Det började redan i våras, med flera öppna föreläsningar. Sedan har vi under hösten haft en kursomgång på åtta veckor. Det har handlat om kompetensutveckling, affärsutveckling och coachning. Bitvis rätt avancerade uppgifter och hemläxor. Det har varit mycket utvecklande, berättar Johan Högberg.

– För mig innebar programmet en kick i baken att komma igång. Osäkerheten i våras, när pandemin slog till var ju stor. Man visste inte riktigt åt vilket håll det skulle gå. Det blev ett startskott för mig att tag i frågan med en webbutik, fortsätter han.

– Under höstens omgång av entreprenörsprogrammet har tio företag deltagit. Av dessa togs alltså vi tre ut. Vi har en massor idéer, drömmar och tankar om vad det här ska landa. Vi har ju också fått en budget på 45 000. Så det känns som det kommer bli bra, menar Erik Gunnarsson.

– Vi kommer ut med något innan jul. Det finns en ny domän, webbadress. Exakt vad som kommer finnas där avslöjar vi inte, säger Erik.

Men det finns tankar på att exempelvis kunna koppla ihop olika butikers erbjudanden, olika sökfunktioner och möjligen något slags samordning av leverans i framtiden.

– Jag har tagit fram en speciell Askersundspåse. I den finns produkter från åtta mindre butiker i Askersund. Klart att den ska gå att beställa via portalen, menar Bernice Andersson.

Entreprenörsprogrammet pågår för andra året. Så här skriver Zinkgruvan Minings kommunikationschef, Monika Andersson i ett pressmeddelande:

– För oss är det viktigt att vara en positiv kraft i vårt närsamhälle, Just nu är det viktigare än någonsin att alla hjälps åt att stärka och rusta vårt samhälle för framtiden. Det har varit spännande att följa de innovativa idéer som har kommit fram under programmets gång och jag ser fram emot att se dessa utvecklas vidare och bidra till Askersunds utveckling. Jag är också glad över det goda samarbetet med Askersunds kommun.

Annons

askersund