Gå till innehåll
Sydnärke / Väder
Ett snölandskap sett genom ett frosttäckt fönster, med förortshus och träd täckta i vitt.

Busväder väntas i dag. Foto: Jonas Classon

Vintern slår tillbaka

Publicerad: 2 April 2024 9:30

Efter en bitvis ganska varm påskhelg tar våren nu paus några dagar. Än så länge är et mest frågan om blåst och några snöstänk. Men SMHI förutspår busväder under tisdagen. Förväntad hård blåst och rätt mycket snö har föranlett dem att utfärda en så kallad gul varning i Sydnärke

Det verkar dock som SMHI skruvat ner förväntningarna en aning. Från början verkade det som det det skulle komma så mycket som 25-30 centimeter snö och att snöfallet skulle hänga i ända fram till i morgon förmiddag. Nu verkar snöfallet dra vidare norrut redan i kväll och snömängderna i prognosen har minskat. Som mest ska det enligt prognosen snöa nu på förmiddagen.

Sedan följer en natt där temperaturen bottnar på sådär 4-5 minus framåt onsdagsmorgonen. Kylan hänger i ända fram till fredag, då det åter kommer bli varmare igen.

Om vädervarningar

SMHI har numera tre nivåer för sina varningar; Gul, orange och röd. När en varning utfärdas beror på flera faktorer. Dagens väder i Sydnärke skulle troligen inte innebära någon varning i fjällvärden. Dels för att man där är van vi hårdare väder och dels för att det fortfarande är vinter där. När i tid vädret kan med andra ord påverka varningen också. Dagens väder om det inträffar i januari behöver ju inte innebära så stora konsekvenser. Då är alla mer förberedda på snöväder.

Gul varning. Vädervarningar på gul nivå innebär att vädret kan medföra konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en fara för allmänheten och orsaka vissa skador på egendom och miljö. Det kan också bli störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafiken. Vädrets påverkan kan skilja sig åt lokalt. Det betyder att särskilt utsatta platser kan drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.

Var extra uppmärksam på hur vädret utvecklar sig där du är. Tänk på vad du kan göra för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom. Det gäller särskilt dig som bor eller vistas i ett utsatt område, eller dig som tillhör en riskgrupp.

Orange varning.  Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten
Vädervarningar på orange nivå innebär att vädret kan medföra allvarliga konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en fara för allmänheten och orsaka stora skador på egendom och miljö. Det finns en stor risk för störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafiken. Vädrets påverkan kan skilja sig åt lokalt. Det betyder att särskilt utsatta platser kan drabbas av mycket allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas mycket allvarligt.
Du bör överväga att avstå från aktiviteter som utsätter dig för risker som vädret kan medföra. Gör vad du kan för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom.

Röd varning. Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten
Vädervarningar på röd nivå innebär att vädret kan medföra mycket allvarliga konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en stor fara för allmänheten och orsaka mycket allvarliga skador på egendom och miljö. Det finns en stor risk för omfattande störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafik och blåljusverksamhet.
Du bör avstå helt från aktiviteter som innebär att du är utsatt för risker som vädret kan medföra Gör vad du kan för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom.

Annons

Nyheter