Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Swedbank bommar igen i Askersund och Laxå

Swedbank stänger sina kontor i Askersund och Laxå. Sista öppetdagen är 27 april. Därefter hänvisas kunderna till kontoren i Hallsberg eller Kumla. Och till nät- och telefontjänster.

Cirka 14 000 kunder berörs på ett eller annat sätt. En tredjedel av dem är så kallade helkunder. Idag (8 februari) har brev om förändringen skickats till kunderna. Där hänvisas Askersundsbor i första hand till kontoret i Hallsberg. Och Laxåbor till kontoret i Kumla. Men vilket kontor man väljer är fritt.

Ändrat kundbeteende

På bankkontoret i Askersund arbetar dagligen fyra personer och i Laxå två. Alla har fått fortsatt jobb på andra Swedbank-kontor.

Caroline Log och Peter Sundkvist.

– Det här är inget bemanningsprojekt. Orsaken till förändringen är att kundernas sätt att möta banken har förändrats de senaste åren. Allt fler använder sig av andra vägar än bankkontoren för att göra sina vardagsaffärer. Via vår internetbank når de oss dessutom dygnet runt, förklarar Caroline Log, bankchef Hallsberg/Askersund och Peter Sundkvist bankchef Kumla/Laxå.
– Ungefär fem procent av alla kunder besöker våra kontor för vardagsärenden.

Mindre sårbara

Swedbank menar också att nya regelverk gör det svårare att upprätthålla god kvalitet och säkerhet på mindre kontor.

– Kraven på dokumentation har ökat, för att förhindra olagliga transaktioner och andra säkerhetsfrågor, och mycket annat. Det handlar om viktigt konsumentskydd som är lättare att ordna på ett större kontor med mer personal, menar Peter Sundkvist.
– Och genom att samla kvalificerad personal på större kontor blir vi också mindre sårbara rent bemanningsmässigt, tillägger Caroline Log.

Öppet bankkontor. Snart ett minne blott.
Sista banken borta

När Swedbank försvinner så finns ingen bank med dagliga öppettider kvar i Askersund och Laxå. En efter en har bankerna flyttat kontoren till större orter. Så här presenterar Swedbank sin verksamhet: ”Vi tror på kraften i ett lokalt engagemang och därför finns vi där du finns. Swedbanks 190-åriga fokus på lokala banktjänster har gett oss unika personliga relationer med både privatpersoner och företagare.”

Håller den reklamen fortfarande?

– Vi besöker företagen. Vi finns i skolorna för att informera om ekonomi. Vi jobbar med ung företagsamhet och mycket annat. Och med hjälp av en telefon kan man nå vår bank dygnet runt. Så jag menar att vi finns ute i samhället och att vi är en bank för alla, säger Caroline Log.

Vad kommer kunderna att tycka om flytten av kontoren?

– Från idag och fram till stängningen av kontoren kommer vi att utöka bemanningen både i Askersund och Laxå. Vi vill möta eventuellt oroliga kunder, ge information och svara på frågor, säger Caroline Log.

Oklart om bankomaterna

Blir bankomaterna kvar?

– Vi arbetar aktivt för det men vi äger inte den frågan själva eftersom bankomaterna ägs tillsammans av flera parter. Vi ser det dock som jätteviktigt att bankomaterna finns kvar i både Askersund och Laxå. I Askersund borde den dock flyttas till en handikappvänligare plats nära torget, menar bankcheferna.

Nordea lämnar Kumla

En annan bankförändring är att Nordea som tidigare fanns i båda Askersund och Laxå lämnar även Kumla under våren.

Kan det gå samma väg med Swedbank, att kontoren i Hallsberg och Kumla flyttas till Örebro?

– Det finns absolut inte några sådana planer. Just nu bygger vi om kontoret i Kumla och i Hallsberg projekterar vi för ombyggnation.

"Innebär försämringar"

Kommunledningarna i Askersund och Laxå har inte fått någon förhandsinformation. De informerades om kontorsstängningarna dagen innan den kom till allmän kännedom. Madeleine Andersson är kommunchef i Askersund:

– All service som försvinner från orten innebär försämringar för delar av befolkningen. Det är tråkigt. Samtidigt är det vi själva som bidrar till utvecklingen när vi använder internetbanken. Jag hoppas att Swedbank kan ställa upp även fortsättningsvis för de kunder som behöver personlig service.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2018-02-08 1:25
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.