Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Hoppet viktigare än någonsin när kyrkorna firar påsk

Vid Boo kyrka blir det andakt fyra gånger på annandag påsk. Åtta personer får delta, varje gång.Vid Boo kyrka blir det andakt fyra gånger på annandag påsk. Åtta personer får delta, varje gång.

Påsken är den viktigaste kyrkliga högtiden för Svenska kyrkan. Församlingarna verkar nu ha börjat hitta formen efter ett tämligen prövande år.
Fler gudstjänster och högtider, varav en del livesänds, blir receptet för pandemisäkert påskfirande. Hoppet kommer dominera budskapet.

Att man inte får hålla helt öppna gudstjänster har nog tvingat kyrkorna till nytänkande snabbare än vad som skulle varit fallet annars. Även om nog de flesta Sydnärkenytt pratat med är trötta på pandemin så saknar det nya sättet att tänka inte möjligheter. Hur man tänker varierar lite från församling till församling.

Förra påsken körde nog de flesta församlingar på som vanligt och hoppades att det inte skulle bli trångt. Sedan har restriktionerna hårdnat. Åtta personer är vad som gäller, trots att kyrkorna tillhör de allra största samlingslokalerna vi har i Sydnärke.

– Vi har sedan februari livesänt gudstjänster på plats i kyrkan i Kumla. Det kan vi inte göra från Ekeby och Hardemo. Vi har inte tillräckligt bra bredbandsuppkoppling i dem. Livesändningen innebär direktsändning i realtid över internet. I Ekeby och Hardemo blir det högtider, men bara för åtta personer, berättar Karls Frank, informatör Kumla pastorat.

Platsbokning

Det är alltså inte helt kört för den som vill närvara i gemenskapen i kyrkan under påsken.

– Vi får ju ta in åtta personer, trots att vi har mycket gott om utrymme. Det innebär ju att vi kan hålla mycket smittsäkra gudstjänster, med få besökare.

Men påskens kyrkohögtider kan ju vara välbesökta. Hur gör ni om det kommer fler?

– Vi har ett bokningssystem. Man kan ringa och boka plats. Det går också att gå till kyrkan på vinst och förlust. Finns det plats får man komma in. Det har så här långt gått bra. Det har inte uppstått slagsmål vid kyrkporten, fortsätter Karl Frank.

Vad kommer prästernas predikningar handla om under påsken?

– Oj, det brukar de inte prata så mycket om, men om jag ska gissa. Påskens budskap är ju tydligt. Misströstan, död, förfäran, byts till hopp och framtidstro när graven är tom, när Jesus uppstår. Jag tror aldrig det budskapet känts mer relevant. Jag tror alla behöver känna hopp nu.


Här i Hardemo kyrka blir det gudstjänst på skärtorsdagen. Det har inte varit sjävklart under pandemin. Men bara åtta får plats. Här i Hardemo kyrka blir det gudstjänst på skärtorsdagen. Det har inte varit sjävklart under pandemin. Men bara åtta får plats.
Fler besökare vid livesändning

I Sköllersta församling, som innefattar Sköllersta, Pålsboda, Svennevad, Boo och Hjortkvarns kyrkor jobbar man också med livesändningar, via facebook.

– Det är klart att alla börjar vara lite trötta på det digitala. En mässa eller en gudstjänst är ju en gemenskap på plats, en mänsklighet, närhet, värme. Men man måste också vara krass. När vi sänt gudstjänster live över Facebook har det varit cirka 30 personer med varje gång. Det är var långt ifrån alla gudstjänster som lockade 30 personer före pandemin, säger Kyrkoherde Magnus Segendorf.

– Vi har som vanligt påskdagsmässa i Sköllersta klockan 11, för åtta personer. Men sedan kommer kyrkan vara öppen förr enskild andakt, eller nattvard ända till klockan tre. Men kanske kommer annandagens högtider i kyrka locka flest besökare. Kyrkan är öppen. Vi kommer köra flera korta andakter. Sedan hoppas vi på bra väder. Att man tar med sig en fikakorg och umgås ute, i den fina omgivningen, säger Magnus Segendorf.

Någon platsbokning blir det inte i Sköllersta pastorat.

– Påskens budskap har aldrig varit viktigare. Många uppfattar att vi lever i en mörk tid, av isolering, stark oro. Jag återkommer ofta till att livet är starkare än döden. Att hoppet till sist blir starkare. Att vi går en ny vår till mötes, på flera sätt, fortsätter han.

Är du oroad för framtiden? Kommer kyrkobesökarna tillbaka efter pandemin?

– Det tror jag. Det finns en längtan efter gemenskap, att komma till våra aktiviteter. Men, ett orosmoln finns. Många av de som är engagerade och arbeta inom kyrkan frivilligt är äldre. För dem har det varit ett svårt år. Det hinner hända mycket på ett år när man är äldre. En del har lämnat oss, gått bort, en del kommer inte orka tillbaka tyvärr.
Lerbäck och Snavlunda pastorat innefattar kyrkorna i Snavlunda, Lerbäck och Mariedamms kapell.

Ingen livesändning från Lerbäck

– Vi har inte satsat på livesändningar. Bland annat för att vi anser just att en andakt är ett möte mellan människor, en gemenskap. Men givetvis måste också vi anpassa oss, åtta personer gäller. Det blir ett annorlunda upplägg med fler högtider, mer av samtal, där församlingsmedlemmarna kan vara mer delaktiga, berättar Jimmy Åkerfeldt, kyrkoherde.

– Jag upplever att vi många gånger haft mer av samtal, mer innerliga andakter under pandemin. Vi har fått nya besökare i våra kyrkor, vi inte träffat tidigare.

Det blir en blandning av traditionella kyrkohögtider och nytänkande. I morgon, dymmelonsdagen blir det tipspromenad vid Lerbäcks församlingsgård. På Skärtordagen blir det en skärtorsdagsmässa klockan 18.00 och en till direkt efter klockan 18.45. Några gudstjänster på långfredagen blir det inte. Men väl en golgatavandring på Snavlunda kyrkogård. En enskild vandring med avslutande andakt i kyrkan. På Påskafton blir det öppen kyrka mellan 20.00 och 23 på kvällen.

– Jag kommer fokusera på kärnan i påskens budskap. Hopp! Förtvivlan som vänds till glädje och framtidstro. Jag tror vi behöver det, avslutar Åkerfeldt.

Här kommer ett komplett påsk-program förr de pastorat som finns med i artikeln. Vill man veta vad som händer i de övriga församlingarna i Sydnärke rekommenderar vi församlingarnas webbplatser.

Kumla pastorat

Måndag till onsdag kväll, denna vecka, stilla veckan, hålls passionsandakt klockan 19.00 i Kumla kyrka som direktsänds digitalt. Den är också öppen för åtta besökare per kväll. Med platsbokning.

Skärtorsdagen klockan 19.00 blir det livesänd skärtorsdagsmässa från Kumla. Även där åtta besökare. Det blir också skärtorsdagsgudstjänst för max åtta besökare i Hardemo och Ekeby kyrka, samma tid.

Långfredagsgudstjänster blir det i alla tre kyrkor. Livesänt från Kumla klockan 10. Max åtta personer på plats. Klockan 10 även i Hardemo, max åtta personer. Ekeby, klockan 15.00.

På påskdagen blir det högmässa i Kumla kyrka både 10 och 12, livesändning klockan 10. Åtta personer per tillfälle. Högmässa i Hardemo klockan 10 och 18.00 i Ekeby.

På annandagen livesänds en familjegudstjänst från Hällabrottets kyrka klockan 17.00.

Sköllersta församling

På dymmelonsdagen blir det passionsmässa i Pålsboda kyrka klockan 18.00. Den livesänds via församlingens Facebooksida. Max åtta personer i kyrkan.

Skärtorsdagen firas i Sköllersta kyrka. Också den livesänds via Facebook. Långfredagsmässan firas i Svennevads kyrka, klockan 15.00, också där direktsändning. Bara åtta personer i kyrkan.

Och så annandagen, som alltså firas vid den vackra kyrkan i Boo, även här, åtta personer per tillfälle

Klockan: 12.00: Andakt i Bo kyrka.

Klockan: 13.00: Andakt i Bo kyrka

Klockan: 14.00: Andakt i Bo kyrka

Klockan: 15.00: Andakt i Bo kyrka

Tanken är att man ska kunna vänta utomhus med en fikakorg om det skulle vara fullt när man dyker upp.

Lerbäck- Snavlunda pastorat

På onsdag, alltså Dymmelonsdagen, blir det tipspromenad ute vid Lerbäcks församlingsgård.

På kvällen blir det en kort passionsandakt, klockan 18.00, i Snavlunda kyrka, max 8 personer.

På Skärtorsdagen, alltså den första april, blir det skärtorsdagsmässa i Lerbäcks kyrka. Klockan 18.00 och 18.45.

På Långfredagen då, Golgatavandring på Snavlunda kyrkogård. Enskild vandring på kyrkogården i Snavlunda. Pågår mellan 14.00 och 16.00. Den som vill avslutar med enskild andakt inne i kyrkan.

Påskafton, den tredje april, blir det öppen kyrka i Lerbäck. Mellan klockan 20.00 och 23.00.

På Påskdagen, den fjärde april, blir det mässa inte mindre än tre gånger i Snavlunda kyrka. 10, 11 och 12.00. Max åtta personer per tillfälle.

5 april, det vill säga annandagen, blir det Emmausmässa i Mariedamms kapell, klockan 15.00.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-31 8:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.