Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Emma från Kumla lever på hoppet

Emma Eriksson i längdhoppsgropen efter ett lyckat träningshopp. Foto: Henrik ÖstenssonEmma Eriksson i längdhoppsgropen efter ett lyckat träningshopp. Foto: Henrik Östensson

Nästa helg åker Emma Ericsson, 28 från Kumla för att tävla i Friidrotts-SM i i Borås. Hon hoppas på medalj. Man får nog betrakta henne som rutinerad. Hon har vunnit guld i både VM och EM i höjdhopp och haft världsrekordet i sin höjdhoppsklass. Men i SM bllr det längdhopp.
Vi träffade Sydnärkes kanske mest meriterade paraidrottare under ett träningspass i Örebro.

– Jag blev biten av friidrott redan när jag gick i skolan, speciellt då hoppgrenarna. Jag gillade att röra på mig och är en vinnarskalle. Jag mådde bra av idrott. Men min diagnos har gjort att det inte alls fungerar med lagidrott, berättar Emma.

Hon gjorde tidigt succé och hamnade snart i landslaget. Bland annat deltog hon i Paralympics i London 2012. Då hade hon redan vunnit VM. Hon var världsmästare mellan 2010 och 2014.

– Men inför Paralympics i Rio skadade jag mig. Då la jag av.

Men 2019 flyttade Emma hem till Kumla från Stockholm och kände då att hon inte riktigt var klar med tävlandet.

En utlösande faktum var att hon blivit av med sitt världsrekord.

– Så kunde vi ju inte ha det. Dessutom har jag ingen medalj i Global Games. Det är ett av mina mål, ler hon.


Emma med sin ledsagare, Malin Persson, också hon elitidrottare. Foto: Henrik Östensson Emma med sin ledsagare, Malin Persson, också hon elitidrottare. Foto: Henrik Östensson
Höjdhopp och längdhopp

Emma tävlar både i höjdhopp och längdhopp.

– Höjdhopp är min gren. Det jag är allra bäst på. Men i Paralympics finns inte höjdhopp med i min klass. Jag ville ju naturligtvis vara med i Paralympics, så då började jag träna det.

Alla grenar finns inte med i Paralympics, för alla klasser.

– Nej, det skulle inte fungera. Mästerskapet skulle ta flera månader då.

Haft svårt i skolan

– Jag är diagnostiserad med ADHD, autism och en lindrig funktionsnedsättning, berättar Emma

När man träffar Emma och pratar med henne är det svårt att märka av hennes handikapp. Hon sprudlar av energi och berättar om olika klassning, grenar och mästerskap i ett tempo som får den mer tröge redaktören att tappa fattningen.

– Mitt handikapp märks nog efter en stund. Jag har haft stora svårigheter att klara skolan och arbetslivet. Just nu jobbar jag på en förskola, med lönebidrag berättar hon.

Mätning av hjärnaktivitet

Emma tävlar i en klass som heter T-20.

– Vi är inte så många friidrottare och ännu färre hoppare i klassen i Sverige. Det innebär i praktiken att jag jag möte mest konkurrens från andra länder. Det är först i internationella tävlingar vi blir många
Inför varje mästerskap måste Emma bevisa att hon verkligen är handikappad. Annars får hon inte tävla i sin klass.

Vad innebär klassningen?

– Dels är det olika hjärntester i en dator. Sedan är det mer grenspecifika tester. Man ska göra moment som en normalbegåvad ska klara av.

Men hur känns det? Känns det inte lite konstigt?

– Jag vet ju liksom inget annat. Klassningen behövs. Jag har varit med om att landslaget blev avstängt för att vi hade rullstolsbundna i en helt annan gren som skulle varit klassade på ett annat sätt.


Så här landar Emma när hon hoppar. Så här landar Emma när hon hoppar.
Stora mästerskap

Vad har friidrotten betytt för dig?

– Men det är klart att det utvecklat mig. Fått mig att klara av saker jag annars aldrig hade gjort. Bara att få delta i stora mästerskap runt om i världen har varit otroligt. Jag har till och med varit med om att man protsterat när jag vunnit. En gång protesterade polska landslaget när jag tog guld. Jag gömde ansiktet under en handduk för att koppla bort intryck innan mina hopp. De ansåg det vara fusk. Protesten avslogs.

Nu blir det Sverigemästerskap. Ett annat stort mål är IPC-VM i Kobe 2022, som Skulle hållits redan i fjol.

IPC är världsorganisationen för paraidrott, handikappidrott.

– Det blir också ett Virtus-mästerskap i Polen i juli nästa år. Virtus är det internationella förbundet för sådana som jag, med intellektuella funktionsvariationer, berättar Emma.
Trots att Emma på många sätt förefaller både kompetent och i högsta grad funktionell har hon hon en ledsagare när hon tränar och tävlar. Malin Persson från Kumla.
Malin är själv elitidrottare och tävlar i Allsvenskan med Kumlas Innebandydamer.

Ledsagaren blev tränare

– Jag har lärt mig en hel del av Emma. Jag är ju lagidrottare.

Relationen mellan de båda tjejerna har utvecklats allt mer åt att Malin blivit Emmas tränare.

– Malin hjälper mig att hålla ihop allt, minnas allt. Hon hjälper mig också med mediakontakter och sådant.

Emma tillhör officiellt Karlskoga Friidrott, trots att hon är från Kumla. Hon tränar i Örebro.

– Karlskoga har handikapplicens. Det har inte alla klubbar.

Får du sponsring?

– Ja. Kumla kommun är min största sponsor. Paradoxalt nog har jag kanske lättare att få sponsorpengar än Malin och hennes lagkompisar. Damidrott är ju inte precis prioriterat, avslutar Emma.

Emma tatuerade symbolen för Paralympics efter London -OS Emma tatuerade symbolen för Paralympics efter London -OS

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-20 8:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.