Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Uppfiskade golfbollar kan sänkas igen

Per-Anders Andersson har fiskat golfbollar i en vik av Nordsjön i Kvarntorp. Foto: Erik LodettiPer-Anders Andersson har fiskat golfbollar i en vik av Nordsjön i Kvarntorp. Foto: Erik Lodetti

GOLF: Svanviken heter hål nr 16 hos Kumla golfklubb, inte så långt att slå men klurigt. Här pluppar bollar för tiotusentals kronor i vattnet. Då kan det löna sig att dyka efter bollarna, som kan användas igen.

Laddar spelare...

Linus Karlsson, som arbetar som badvakt i Hallsberg, har en verksamhet vid sidan om där han säljer begagnade golfbollar. Han kallar sig rentav golfbollskungen och kränger bollar via nätet.

På söndagen anlitade han Per-Anders Andersson och Johan Kristensen från Dykning.net i Fjugesta för att leta efter felslagna bollar i Svanviken, en liten grund del av den mäktiga Nordsjön vid Kvarntorpshögens fot.

- Vi hade 24 000 rundor på banan under 2020, berättar Gunnar Holm, ordförande i Kumla GK, som kommit ner till Svanviken för att inspektera bollfisket. Det är kanske var fjärde boll som hamnar i vattnet, 5-6 000 bollar på en säsong!

Ungefär så här ska bollen slås på hål 16, blir lätt fel. Bild: Kumla GK Ungefär så här ska bollen slås på hål 16, blir lätt fel. Bild: Kumla GK
Slag med prestige

Hål 16 är cirka 150 meter långt, par 3. Det går visserligen att slå sig runt vattnet och sänka på tre slag, ”göra en handväska”, med en nedlåtande term. Att nå green på första slaget är den prestigefulla utmaningen för att kunna göra en birdie.

- Men det är svårt att beräkna vinden, säger Gunnar, välja rätt klubba. Och tar man i för hårt är det vatten även på andra sidan.

Så det ligger en del prestige den dyiga bottnen.

Det är nollgradigt i luften och de två dykarna har tjocka, tunga dräkter när de försvinner under ytan med nätkassar i nävarna.

På jakt efter små pluppbollar. På jakt efter små pluppbollar.
Etablerad nisch

Återanvända golfbollar är en etablerad nisch. Det plockas här och där. Det finns förstås olika kvaliteter av dessa så kallade Floridabollar, från tourbollar för en tjuga till billigare ända ner till kronan. Linus Karlsson och Kumla Golfklubb har inlett ett samarbete så att spelarna ska kunna handla dem, tvättade och sorterade

Efter en halvtimme landar dykarna sina första nätkassar. Linus är väl inte helt imponerad av resultatet.

- Jag tror att man varit här tidigare i somras och plockat, säger han.

SM-vecka i juli

Det bubblar i Svanviken när dykarna fortsätter leta. Ett gäng golfare dyker upp på andra sidan – för de inbitna har säsongen aldrig tagit slut, barmark på banan hela 2020. Och under Coronan har golf blivit ett viktigt andningshål – klubben har aldrig tidigare år haft så många rundor på banan.

Johan Kristensen och Per-Anders Andersson med dagens skörd. Johan Kristensen och Per-Anders Andersson med dagens skörd.

Nu sticker solen upp denna första vintersöndag 2021, och dykaren ur sjön.

- Det var kallt och grumligt, säger frustande Per-Anders Andersson, vars företag främst sysslar med dykutbildning och säljer utrustning.

En tunna med sju-åttahundra bollar bollar blir ändå resultatet av en timmes bollfiske. Några kommer säkert hamna i vattnet igen.

Även under SM-veckan, som Kumla Golfklubb har äran att arrangera i juli, lär pluppen höras i Svanviken.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-03 14:51
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.