Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

"Boken om BAW är ett generöst praktverk"

Om en fantastisk resa från Laxå till New Orleans.Om en fantastisk resa från Laxå till New Orleans.

Ett praktverk kallas den nyutkomna biografin om BAW, Bror Anders Wikström, Laxåkonstnären som blev hjälte i New Orleans. Boken är skriven av journalisten Lisbeth Axelsson i Nalavi, mångårig medarbetare i Sydnärkenytt. Den recenseras av Peter Ekström, konstnär, författare och tidigare rektor för Örebro konstskola

Bror Anders Wikström, konstnär och sjökapten Bror Anders Wikström, konstnär och sjökapten

Runt förra sekelskiftet var konstnären Bror Anders Wikström en känd person. I Sverige var de som kände till honom inte så många men i USA var de desto fler. Han föddes i Laxå 1854 och dog i New York 1909. Nu har Lisbeth Axelsson, med hjälp av Elisabeth Carlquist och Scott Norén, skrivit och gett ut en bok om honom.

Det är ett praktverk som de har åstadkommit, en vacker bok i stort format och generöst fylld med bilder. Resultatet är en noggrann och uttömmande biografi. Men trots den höga ambitionsnivån och detaljrikedomen är de lättläst och intressant.

Förutom att läsaren får följa Bror Anders Wikströms liv – ibland i detalj nästan dag för dag och ibland mer svepande – så ges skildringar av 1800-talets sjömansliv och kulturlivet i New Orleans, staden där han hamnade 1883 och hade som bas resten av sitt liv. I New Orleans blev han en betydande och välkänd person. Framför allt är han förknippad med stadens kända karneval, Mardi Gras, till vilken han under många år designade spektakulära karnevalsvagnar.

Ocean liner at sea 1895. Målning: BAW Ocean liner at sea 1895. Målning: BAW
Första vagnen i Proteuståget 1905. Första vagnen i Proteuståget 1905.

Beskrivningarna av Mardi Gras och organisationen kring detta jättelika event, tillhör boken höjdpunkter. Så här skriver Lisbeth Axelsson:

”De hade väl tilltagna budgetar till sitt förfogande och kunde kosta på sig resor till Paris med teckningarna och förslagen i handen och beställa fina tyger och utsmyckningar. Även Bror Anders Wikström sändes på resa för att hämta inspiration och underlag till karnevalstågen. Ett år reste han till Sverige för att kunna skapa ett tåg med fornnordiskt motiv och flera gånger var han i Paris för beställningar av olika slag.”

Han var också pådrivande i arbetet för att New Orleans skulle få ett eget konstmuseum och på dess stenfasad finns hans namn inhugget. Boken är nästan ett skolboksexempel på hur en välgjord biografi ska vara. Nästan inget saknas och det verkar inte finnas någon större anledning till att någon annan sätter sig för att skriva något om Bror Anders Wikström.

Jag har ändå ett par små anmärkningar. Den ena är tyvärr mycket vanlig när det gäller konstnärsbiografier. Massor av detaljer om hans resor, umgänge och även ekonomi gives men nästan ingenting om det konstnärliga hantverket, Vilka färger, vilka penslar, vilka metoder han använde, var naturligtvis så som det är för konstnärer, helt centrala i hans liv. Men om de sakerna får läsaren tyvärr inte veta så mycket. Och när det gäller designandet och byggandet av karnevalsvagnarna så sägs nästan inget om själva arbetsprocessen.

Den andra lilla anmärkningen gäller de avsnitt, till exempel kapitlet ”Möte med musikens urkraft” där New Orleans roll som jazzmusikens födelseplats tas upp, där inte mycket bakgrundsmaterial funnits och texten fylls ut av spekulationer och frågetecken. Det rimmar lite illa med den noggrannhet och saklighet som i övrigt präglar boken.

Annars var det ett spännande möte med denne för mig tidigare okände sjökapten, marinmålare och karnevalsdesigner. Boken är ett mycket välkommet tillskott till konsthistorien och pryder sin plats i bokhyllan eller på soffbordet.

En utställning om Bror Anders Wikström där flera av hans verk kommer att visas öppnar I Laxå bibliotek onsdag 25 augusti med vernissage kl 17.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-29 16:25
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.