Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Mordet på Ica-handlaren som skakade Mullhyttan

Birgitta Lood på bilden jobbade i butiken som den mördade handlaren ägde. Lokalen har i dag en ny ägare, med en helt annan verksamhet, som inte är kopplad till händelsen på något sätt. Foto: LG MånzonBirgitta Lood på bilden jobbade i butiken som den mördade handlaren ägde. Lokalen har i dag en ny ägare, med en helt annan verksamhet, som inte är kopplad till händelsen på något sätt. Foto: LG Månzon

1959 skedde skedde ett mord i Mullhyttan som skakade om samhället rejält. Varför sköts den omtyckte Icahandlaren Nils Peterson till döds? Var det av avundsjuka? Den som höll i vapnet var föreståndaren för Konsumbutiken intill. Konkurrenten, alltså.

En mördande konkurrens …
Det är lätt att ta till det gamla slitna uttrycket.
Mitt i det lilla samhället Mullhyttan låg Ica och Konsum. Med kort gångavstånd mellan butikerna.

Så här såg Nils Petersons butik ut, huset finns än idag. Foto: Örebro Läns Museum Så här såg Nils Petersons butik ut, huset finns än idag. Foto: Örebro Läns Museum
Perfekt koll

Konsumföreståndaren hade perfekt koll på konkurrenten snett över vägen, och han bodde själv på våningen ovanför sin butik.
Ica drevs av lanthandlaren, den 50-årige Nils Peterson, eller Nisse som alla sa.
- Han var mycket vänlig, omtyckt och snäll på alla sätt, säger Birgitta Lood som arbetade i butiken då mordet skedde.
Birgitta bor numer i Fjugesta, men är uppväxt i Mullhyttan. Hon var 16 år då hon arbetade i Nisses butik.
- Jag stod bakom disken och expedierade kunder, vägde upp varor, och tog betalt. Det var ju inga snabbköp på den tiden, säger hon.
 

Service i toppklass

Men serviceandan stod på topp. Birgitta berättar om en annan lanthandlare i bygden som inte bara körde ut varor till dörren. Han kunde leverera ända in i kylskåp och skafferi. Om det behövdes. Bara kunden lade ut nyckeln.
- Han var makalös!
Nisse var sprungen ur samma ideal där service var ett honnörsord. Många undrade därför hur det kom sig att han gick ett så hemskt öde till mötes som att skjutas ned på öppen gata.
Nisse hade haft en Icabutik på orten i 15 år, men i en hyrd lokal. Sedan fick han möjlighet att köpa det lilla fyrkantiga huset bredvid vägen genom byn. Huset finns kvar än idag, som ett antikvariat.
Med flytten till det nya huset kom Ica närmare Konsumbutiken, bara en kort bit skilde nu butikerna åt.
 

Från balkongen på Konsumhusets baksida avlossades skottet. Foto: Örebro läns museum Från balkongen på Konsumhusets baksida avlossades skottet. Foto: Örebro läns museum
Nisse föll handlöst i gatan

Den ödesdigra dagen var den 19 november 1959. Solen sken och gav höstlöven härlig lyster. Lunchen närmade sig. Butiksbiträdet Birgitta åkte hem till föräldrarna en bit ifrån Mullhyttan för att äta.
Och Nisse gick iväg till sitt, det vill säga till sin bostad.
Han visste inte vad som väntade honom.
Med raska steg klev Nisse över vägen. Han kom inte längre än till Konsumhuset. Där hördes en knall. Ett skott avlossades. Nisse föll handlöst i gatan.
En lantbrevbärare råkade passera och upptäckte vad som hänt. Larmade ambulans och polis. När de kom till platsen var Nisse död.

Flera poliser på plats

Vid ettiden anlände Birgitta från lunchen och såg då flera poliser på plats.
- Jag undrade förstås vad som hänt…
En hjälpinsats i form av syster Rut, distriktssköterskan, hade upprättats i byn för att ta hand om oroade människor.
- Hon sa att det hade hänt något med Nisse. Att han ramlat i gatan …
Polisen misstänkte i ett tidigt skede att det rörde sig om ett mord. Ett vittne berättade för polisen att hon hört en knall och därefter sett en man som i rask takt gått mot ett skogsbryn i närheten. Det visade sig vara Konsumföreståndaren, en 45-årig man. Dagen efter greps mannen. 
 


 
Birgitta Lood kikar in i det lilla huset hon arbetade i som 16-åring.  Foto: LG Månzon Birgitta Lood kikar in i det lilla huset hon arbetade i som 16-åring. Foto: LG Månzon
Blev skjuten i ryggen

Skottet hade avlossats från föreståndarens lägenhet, troligtvis från balkongen. 45-åringen som var hemvärnsman var en erkänt duktig skytt. Polisen beslagtog fyra gevär, en k-pist och en pistol som mannen hade i bostaden. 
Nisse hade blivit skjuten i ryggen. Kulan kom från ett Remingtongevär som tillhörde Konsumföreståndaren.

Konsumföreståndaren erkände

Mannen erkände dådet, men något motiv kom aldrig fram. Var det konkurrensavund? Frågar man kvällspressen, så, ja. Enligt Expressen ska 45-åringen ha sagt till en granne att ”jag sitter och räknar alla kunder som lämnar mig och istället handlar hos Peterson”. Uppgiften är dock obekräftad.
Till saken hör att 45-åringen periodvis hade haft psykiska problem. Läkaren sade i ett uttalande att mannen var i ett dåligt psykiskt tillstånd när han greps, och att mordet på Icahandlaren var mer av en tillfällighet. Att vem som helst som råkat passera huset kunde ha blivit offret.

Avundsjuk på konkurrenten

Birgitta Lood framför också en annan synpunkt:
- Det fanns ju fler Icabutiker i Mullhyttan, säger hon och räknar till fem affärer.  Och alla konkurrerade.
Men helt går det inte att bortse från konkurrensavund, menar Birgitta.
- Konsum fick en konkurrens alldeles in på knutarna …
 

Samtalsämne än idag

Sanningen lär aldrig komma fram.
45-åringen dömdes till psykiatrisk vård.
Fortfarande idag pratar folk om händelsen i den lilla orten.
 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-10 16:28
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla