Gå till innehåll
Kumla

Grållen kallad för sin gråa färg, dess egentliga namn är Ferguson TEA 20. Den sålde i 33 000 exemplar, men används mest idag som veterantraktor. Foto: Anders Björk

Små modeller
säljer stort

Publicerad: 8 January 2014 19:09

KTS Maskiner visste inte vad de skulle göra när de fick plats över i sin lokal. De beslöt sig till slut för att köpa in miniatyrmodeller av jordbruks- och entreprenadmaskiner och har nu över 400 olika modeller. - Intresset har varit större än jag kunnat tro, säger Richard Persson på KTS Maskiner.

KTS Maskiner ligger utåt Sickelsta, några kilometer utanför det centrala Kumla. De producerar, monterar och säljer huggarvagnar och jordbruksredskap och har en egen fabrik i Lituaen där produktionen sker.

Hundratals modeller samlade
En av storsäljarna på KTS Maskiner, den svenska klassikern BM 230 Victor som tillverkades mellan 1955-1961.

Tre personer är de som jobbar i Kumla, tidigare delade de lokaler med John Deere som hyrde in sig, men när John Deere flyttade iväg, i slutet av 2012, blev det ledig plats i lokalerna som behövde fyllas med nånting.

 KTS Maskiners VD Arne Larsson hade ett intresse för miniatyrmodeller, av framförallt jordbruks och entreprenadmaskiner och redskap, så de beslöt sig för att satsa på det och ett rum är nu fyllt med hundratals olika modeller av gamla traktorer, jordbruksmaskiner och övrigt. Över 400 olika modeller har de samlade på hyllorna.

- Intresset har varit stort, bra mycket större än jag kunnat tro. Sen är man ju aldrig nöjd och vill att det ska gå lite bättre ändå, säger Richard Persson.

Richard började på KTS Maskiner ifjol och det föll på hans lott att bygga upp butiken av miniatyrmodeller.

En Fordson Modell F, kanske den första traktortyp som massproducerades och såldes flitigt 1917.
Väldigt identiska

- Jag trodde nog inte riktigt på det här i början, det var mer Arne som trodde på det, avslöjar Richard.

Varför trodde du inte på det?

Det var nåt helt nytt för mig, jag hade ingen koll eller ens tittat på miniatyrmodeller innan. Men nu när man fått jobba med det har mitt intresse med kommit, alla modeller vi säljer är ju identiska med de i verkligheten, så det står nog snart några modeller hemma hos mig med.

Vilka är det främst som köper?

Det är alla åldrar, det har varit barn i 10-års åldern som man tror ska leka sönder de här, men som visat sig vara gedigna samlare. Även äldre i 75-80 års åldern som hittat gamla modeller som de känner igen från när de körde som unga.

 Grållen bredvid en amerikansk bjässe vid namn Big Bud. Båda är i skala 1x16. 
Viktor populär

Mestadels av försäljningen sker dock inte i butiken utan över nätet och telefon. Det är folk från hela Sverige som hör av sig för att hitta sin favorit och det finns en del att välja på.

- Vi hade en storsamlare här nyligen som har bra koll, han sa att det här nog är Sveriges största butik med miniatyrmodeller.

De flesta modeller de har är från Universal Hobbies då de har hela deras samling. Modellerna är i skala 1:16, 1:32, 1:43 och entreprenadmaskiner är 1:50. Och populärast det är nog två gamla klassiker.

- Volvo BM 350 Boxern och BM 230 Viktor, de har vi sålt massor av, berättar Richard samtidigt som han tar fram en modell för visning. Tillverkad 1917 står det på den, här finns både gamla och nya maskiner.

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Kumla