Gå till innehåll
Kumla / Näringsliv

Julia Boudrie af Klinteberg hanterar grönsaker i den avdelning där man ska packa. Foto: Henrik Östensson

Framtidens odling
finns 40 meter
under jorden i Kvarntorp

Publicerad: 12 September 2023 18:13

I den gamla sandstensgruvan under Kvarntorps industriområde arbetar sedan ett år, företaget Växa Odling i Sverige AB, med vad som kan komma att bli Sveriges största inomhusodlingar, 40 meter under jord.
– Vi säljer smaker, det är vår affär. Att det blev en gruva är egentligen inget självändamål, mer än att det är lämpliga lokaler, säger Oscar Uhrström, VD.

Vi pratar alltså om industriell odling av alla möjliga gröna växter. Sallad, kål, olika örter, persilja, dill, ärtskott, solrosskott och liknande.

– I princip kan man odla vad som helst. Det bolaget gör brukar kallas för hydroponisk odling. Växterna växer inte i jord utan med rötterna i vattenbad, där även olika näringsämnen distribueras.

– Allt handlar om kontroll. Vi styr över alla växtfaktorer. Vi har ett helt reglerat klimat, vi styr vad vattnet innehåller i form av näringsämnen, vi styr även ljuset och luftfuktigheten, fortsätter Oscar Uhrström

Så här kan en blandad låda med olika smaker ser ut. Foto: Henrik Östensson

Kraftfulla smaker

Många lever nog i tron att det som odlas på det sättet smakar mindre, att det krävs solljus, riktig jord, för att få fram smakerna?

– Det är lite av en vanföreställning. Vad växter smakar, beror bl.a. på vilka näringsämnen de får i sig, ljuset och klimatet. Vår odlingschef, Jasper, har koll på vilka näringsämnen som behövs, säger Oscar och bjuder på ett litet grönt blad, blomsterkrasse, fortsätter Oscar Uhrström.

Smaken påminner först om smörgåskrasse, sedan, efter en stund, kommer en rund, angenäm, kryddig styrka, som ligger kvar i munnen länge, en smaksensation.

Oscar Uhrström vid vattenreningsanläggningen. Vattnet kommer direkt från Tisaren. Foto: Henrik Östensson

– Vi ha ungefär 300 olika smaker, grödor, vi skulle kunna  odla.

Odling i en gruvort

I dag pågår odlingen i en av gruvans orter. Den är drygt 1000 kvadratmeter stor. 100 gånger 11 meter

– Men vi tänker industriellt. Det här ska skalas upp. Det finns cirka 400 orter på vardera 1000 kvadratmeter. Målet är att fylla dem med odling.

400 000 kvadratmeter odling, under jord. Det blir ju en gigantisk verksamhet?

– Det är målet. Men vi skalar upp sakta med säkert. Inom ett par år kommer vi kanske odla i tio-tjugo orter. I den skalan vi planerar skulle det vara rätt kostsamt med byggnader ovan jord. Att vi är under jord gör dessutom driftkostnaderna betydligt lägre.

Elen och vattnet viktiga

– Elen är en mycket viktig faktor i det här. Vi har energisnål teknik, ledbelysning, men i den skala vi planerar kommer ändå tillgången på el vara central. Här finns bra möjligheter, god elförsörjning. Vi hade inte kunnat bygga det här i Stockholm.

 Men vatten då?

– Vatten är avgörande. Den möjligheten finns också här. Vi tar in råvatten direkt från ledningen från sjön Tisaren, råvattenledningen passerar ju helt nära. Sedan har vi ett eget reningsverk, vattnet vi till sist använder är helt rent och avjoniserat.

Isländsk bolag

I dag jobbar fyra personer i anläggningen. Leveranserna av grönsaker kommer igång i mitten av oktober.

Bolaget heter Växa Odling i Sverige. Det är ett helägt dotterbolag till den Isländska koncernen VAXA (växa på isländska).

– Där har vi redan den här typen av odlingar sedan 2017 dock i byggnader ovan jord, berättar Oscar.

Ni har lyckas hålla den här satsningen hemlig ända fram tills nu. Varför?

– Dels handlar det ju lite om affärshemligheter. Vi har inte teknik som en affärsidé. Vi använder befintliga komponenter, teknik. Men vi har ett eget odlingssystem vi vill hålla lite hemligt. Vi har också all finansiering vi behöver. En del andra företag marknadsför sig ju för att locka investerare, det behöver inte vi.

Gruvan blev en lyckoträff

Men var för blev det en gruva i Närke?

– Vi ville etablera oss i Norden. Sverige är lämpligt, eftersom det är en stor marknad. Vi ville ligga centralt, även relativt nära Norge och Danmark. Sedan kom vi lyckligtvis i kontakt med företaget som äger gruvan, Svensk Berglagring KB, som sen blev en lyckträff.

Oscar Uhström menar att bara en liten del, kanske två procent av de färska kryddor, skott, sallad och liknande  vi använder i Sverige, odlas i landet.

– Sverige kan bli mer självförsörjande, avslutar han.

En längre artikel om Växas projekt i Kvarntorp kommer i nästa papperstidning. Den börjar distribueras nästa vecka

Annons

kumla