Gå till innehåll
Hallsberg / Näringsliv

Görgen Andersson mitt i ett parti schack. Foto: Charlotta Ericsson

Höstlovs-Schack
i Hallsberg

Publicerad: 2 November 2023 10:28

Under höstlovet finns möjlighet att prova på schack hos Hallsbergs Schacksällskap. – Schack som sport går framåt, vi har precis gått med i SISU(Svenska idrottsrörelsens Studieförbund) säger Görgen Andersson.

Schack spelas på ett bräde som består av 8 x 8 fält och går under benämningen brädspel.

Det spelas av två spelare som har varsin egen "armé" som består av pjäser att styra. Spelarna gör vartannat drag, att göra ett drag innebär att man flyttar en pjäs från ett fält till ett annat.

Någon som har bra koll på hur det ska spelas är Görgen Andersson.

– Schack handlar till stor del om strategi men också en hel del matematik. 

Hallsbergs schacksällskap är en aktiv förening som hoppas på att kunna locka fler deltagare att spela schack genom att ge barn och ungdomar en möjlighet att prova på.

– Det har visat sig att de kommer hit och provar på några gånger, sen kanske de inte dyker upp på ett tag, låt säga något år, sen är de här igen och inser att det var ganska roligt med schack trots allt, säger Görgen. 

Lockar deltagare från länet

Under tisdags-eftermiddagen droppar det in några ungdomar som ska spela schack. 

– Vi har haft den här aktiviteten under flera år att vi håller öppet ett par dagar när det är höstlov. Det brukar åtminstone hitta hit ett tiotal besökare. Det är inte bara Hallsbergare, utan det brukar även dyka upp folk som bor i angränsande orter. Vi har en tjej här idag från Sköllersta som har spelat Flick-SM i schack under ett par år.

– Jag var här en gång och provade på schack och tyckte det var roligt. Så jag fortsatte spela efter det. Det är roligt att spela och få tänka samtidigt, säger Julia. 

I dag, under torsdagen den 2 november håller Hallsbergs Schacksällskap öppet från klockan 12.00-14.00. 

Schack matt? Foto: Charlotta Ericsson

Annons

hallsberg