27 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Hallsbergs äldsta företag blomstrar

Tommy Arksenius i sitt växthus: Henrik Östensson<br />
Tommy Arksenius i sitt växthus: Henrik Östensson

Lite inklämd, bredvid det gamla tingshuset i Hallsberg och järnvägen ligger den, Hallsbergs handelsträdgård. Inne i det växthus som utgör butiksytan doftar det på ett lite speciellt sätt. Blommor, mull, kanske, lite svårt att definiera. En trivsam doft, lite av ett Mecka för den som gillar trädgård, blommor och odling.

Det prunkar och grönskar. På gården står bord med bland annat lobelia, petunior och kryddväxter.

– Mycket odlar vi själva, uppe i våra växthus, annat köper jag, säger äger Tommy Arksenius, som sedan 1988 driver Hallsbergs Handelsträdgård.

Många köper numera sina plantor, växter på stormarknader. Trots det menar Tommy att intresset för små handelsträdgårdar, som hans, ökat.

– Jo, men det vågar jag säga, vi har lite fler kunder för varje år. Många gillar det personliga, nära. Sedan tror jag faktiskt att mina priser står sig rätt väl mot stormarknaderna.

Grönsaksplantor populära

Vad är det då som säljs bäst hos Tommy?

– Så här års, sommarblommor förstås. Men många efterfrågar vår grönsaksplantor. Olika gurkor, matpumpor, squash, tomater, chili, för att nämna något. Vi tar ju fram plantorna själva.

Det är mest privatpersoner som handlat, men bostadsrättsföreningarna i Hallsberg, och kommunen, tillhör också kunderna.

– De kommer med bilkärror som de lastar fulla.

Äldsta företaget

Handelsträdgården är Hallsbergs äldsta företag.

– Jag brukar ibland skoja med Maud Stranneby, som driver ortens näst äldsta företag, Närketryck. Jag brukar säga att de aldrig blir lika gamla. Förr var ju Bergöös järnhandel det äldsta företaget, men det finns ju inte kvar.

Handelsträdgården grundades år 1900. Företaget har bara haft två ägare före Tommy.

– De ägde båda företaget i exakt 44 år. dit har jag några år kvar, skrattar Tommy.

Strax innan Tommy köpte handelsträdgården bodde han i Örebro och jobbade på Örebro trädgårdshall.

– Jag var platschef på blomsteravdelningen, och Gösta, min föregångare här, var kund. Han ville sälja, hans hustru hade blivit dålig och de var lite till åren. Jag hade länge velat komma hem till Hallberg och var sugen på något sådant här, säger han och slår ut med händerna över blommorna.

Tommy är uppväxt på Långängen, ett stenkast från handelsträdgården.

– Det är fantastiska blommor här. En sak jag gillar, är att Tommy alltid prutar lite. Det behöver inte vara mycket, bara någon krona, men det är en bra gest, Andra avrunda uppåt istället, säger en kvinna som väljer bland blommorna i växthuset.

Petunior i Växthuset på Hallsbergs Handelsträgård Petunior i Växthuset på Hallsbergs Handelsträgård
Säsongsöppet

Handelsträdgården är säsongsöppen. Det är öppet två perioder på året. Arbetet börjar februari då Tommy sår i växthusen.

– När vi sedan öppnar beror lite på vädret. I år var det ju mycket milt i februari, så vi öppnade redan i slutet månaden. Sedan håller vi öppet fram till och med juni. Sedan har vi stängt till oktober. Då har vi öppen en månad. Då står vi och gör gravkransar här.

Men det är inte så att Tommy har ledigt hela tiden när Handelsträdgården har stängt.

– Nej, det är mycket att pyssla med mellan varven, förbereda, plocka, inför sådden.

Så här års blir det en hel del jobb.

– Jag när det gäller vissa plantor driver vi upp flera omgångar på en säsong. Många har varma växthus. Så tomater och gurka exempelvis händer det att vi driver upp tre omgångar på en säsong. Så jag står och planterar mest varje kväll, säger Tommy.
När Tommy tog över var det både handelsträdgård och blomsteraffär, med snittblommor.

Hade även blomsteraffär

– Det var min dam, Solveig som drev blomsteraffären. Det gick bra. Vi odlade en hel del egna snittblommor, bland annat tulpaner. Men när vi blev pensionärer ville vi minska ner lite. Då stängde vi blomsteraffären. Tidigare hade även mina föräldrar varit med och hjälpt till här. I samma veva hade de börjat bli till åren. VI behövde minska på verksamheten. Mina barn hjälper fortfarande till, speciellt vis plantering.

Framtiden då?

– Än ska jag hålla på ett tag. Ett problem vid ett generationsskiftet, eller en försäljning av något sådant här är markpriset. Det har mångdubblats sedan jag köpte det här. Det kommer helt enkelt bli svårt att finansiera köpet, även om det är låga räntor, säger Tommy och tar emot nästa kund.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-18 15:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.