Gå till innehåll
Hallsberg / Orientering

Välkänd tävlingsarrangör besökte OK Tisaren

Publicerad: 19 April 2024 12:32

April månads gäst hos veteranerna i OK Tisaren Kumla Hallsberg var Gåwert Wååg. Under drygt 30 år har han varit en internationell tävlingsarrangör, bland annat i Kina.

Sedan 1996 har Gåwert Wååg jobbat heltid med Park World Tour i Kina som under drygt 25 år har arrangerat sprintorientering i många länder. Exempelvis Sverige, Norge, Finland, Tjeckoslovakien, Italien, Kina, Sydkorea, Japan, Thailand.

Gjort 200 resor till Kina

Redan 1993 hade en grupp med bland annat Gåwert, Jörgen Mårtensson, Hasse Mårtensson och kända orienterare från Norge, Finland och Tjeckien börjat spåna om att kunna arrangera dylika tävlingar.

En dörröppnare i vissa länder har varit svenska företag som Ericsson och Volvo som har sponsrat arrangemangen. Gåwert har gjort 200 resor till Kina under 25 år.

Förutom orientering har företaget som heter Nordic Ways arrangerat tävlingar inom cykel (Vättenrundan,  Granfondo Yunnan), skidor (Vasaloppet Kina, World Cup längdåkning, Tour de Ski) löpning, Beijing Minithalon (simning, cykling, löpning) maraton, mountain bike maraton och bordtennis.

Arrangerar Vasalopp i Kina

2024 arrangerades det 22:a Vasaloppet i Kina. 

Man åker på konstsnö och distanserna är 50 eller 25 km. Skidarenan hade som vanligt en fantastisk atmosfär, inramad av enastående snöstatyer gjorda för hand. Vasaloppsskidarenan är belägen i Jingyuetan National Forest Park, i utkanten av Changchun, Jilin-provinsen och Vasaloppet är en del av den årliga snö- och isfestivalen, som har sin öppningsceremoni dagarna före Vasaloppet Kina. Den är en mycket stor turistattraktion. Eldsjälar förutom Gåwert är Jörgen Mårtensson och Vello Pihel som alltid funnits med och jobbat.

Cykeltävlingen Granfondo Yunnan är ett breddarrangemang över sex etapper som går 2-9 november. I år är det 6:e gången och tävlingen vänder sig till vältränade amatör- och hobbycyklister och bjuder på utmaning i vacker miljö med kulturella och ofattbara upplevelser.

I början av deras engagemang fanns ingen klubbar eller föreningar som bedrev ungdomsverksamhet i orientering därför bjöds studenter in till tävlingarna, förutom ett visst antal elitlöpare från olika länder.

De har också tagit fram en instruktionsbok på kinesiska för ungdomar för att beskriva vad orientering är.

Andra tävlingen gick i Laxå

Företaget har jobbat mycket med media för att förklara vad idrotten betyder.

I samband med 25 års jubiléet för Park World Tour har man tagit fram en bok som beskriver historien bakom denna tävling, människorna som kämpade att kunna uppfylla sin dröm, intervjuat olika deltagare och beskriver de 118 tävlingarna som arrangerats till och med november 2019  I de sista tävlingarna 2019 som avgjordes i Kina var klubbens Oskar Andrén deltagare.

Lite historik om Park World Tour:

Juli 2000 stod OK Tisaren som medarrangör och då avgjordes tävlingen på Kvarntorpshögen bland alla konstverk.

Tävling nummer två någonsin arrangerades i Laxå 1996 och damsegrare blev OK Tisarens Marlena Jansson.

Pandemin bromsade verkligen upp all tävlingsverksamhet och har inte riktigt återhämtat sig som innan. Det var en mycket intressant förmiddag och Gåwert Wååg berättade och visade mycket fina bilder från den spännande tiden som varit.

Annons

hallsberg