Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Nu blommar de röda näckrosorna

En av de rätt få röda näckrosor vi lyckades hitta i Fagertärn. Foto: Henrik ÖstenssonEn av de rätt få röda näckrosor vi lyckades hitta i Fagertärn. Foto: Henrik Östensson

Nu blommar de berömda röda näckrosorna i Fagertärn i Tiveden. Den som förväntar sig ett hav av gungande röda näckrosor blir nog lite besviken, men några finns det. Allt fler människor väljer att åka till ett naturreservat för en sommarutflykt.

Det har varit rusning till naturreservat och nationalparker i Sydnärke under sommaren. Trots att det inte är lika tätt med utländska turister som vanligt på grund av Coronapandemin har det bitvis varit trångt exempelvis vid Tivedens nationalpark.

Vi följde strömmen och åkte till ett av våra mest besöka naturreservat. Fagertärn. Sjön är berömd för sina röda näckrosor som blommar från ungefär den 15 juli fram till den 15 augusti. Trots en hel del bilar på på parkeringen var det inga problem att hålla Coronaavstånd. Faktum att jag gick helt själv invid sjön, men hörde folk på avstånd. Ett äldre par jag möter frågar: ”Har du sett några?”, med hänsyftning på näckrosorna.

De vita och röda är samma art. Det är en mutation som ger den röda färgen. De vita och röda är samma art. Det är en mutation som ger den röda färgen.

För den som trodde att sjön var som ett hav av röda näckrosor så här års blir det lite antiklimax. Jag får gå kanske en kilometer längs sjöns östra sida innan jag ser dem, ett fåtal vackra, röda blommor som flyter ute i sjön. Vill man komma nära är det bra att ta med kikare, eller teleobjektiv på kameran.Totalt hittar jag kanske ett tiotal röda näckrosor.

Inte bara i Fagertärn

Det finns mycket näckrosor i sjön, mest av den vanliga, gula sort som brukar kallas Å-kannor, men också vit och alltså en del röda. De röda är ingen egen art, utan en genetiskt mutation av de vita.

Länge sa man att de bara fanns i Fagertärn. Men de finns bland annat i Lappland, på ön Harstena på den östgötska kusten och i Försjö i Mönsterås kommun, samt i sjön Immeln i nordöstra Skåne. Ett mindre bestånd finns också i sjön Råsvalen, i Västmanland.

Efter dåtida mått dryga böter fick stopp på plundringen av röda näckrosor. Efter dåtida mått dryga böter fick stopp på plundringen av röda näckrosor.

Det har, sedan någon gång tidigt på 1980-talet, blivit allt färre röda näckrosor i Fagertärn. Man vet inte varför och det har funnits planer på att planera in röda näckrosor för att stärka beståndet.

Plundring

De röda näckrosorna upptäcktes av Bernhard Agaton Kjellmark vid ett besök i Aspa 1856. Han spred sin upptäckt i vetenskapliga kretsar. Ryktet spreds och folk började plundra sjön på röda näckrosor. Redan 1905 fridlystes därför näckrosorna av landshövdingen i Örebro.

Även om man skulle råka missa de få röda näckrosorna är Fagertärn en vacker skogstjärn, väl värd ett besök. Från parkeringen ungefär 500 meter längs sjön går en hårdgjord gångväg. Där finns också rastbord att sitta vid. Där tar man sig ut med rullstol, eller permomobil om man vill. Men som rörelsehindrad får man hålla till godo utan de röda näckrosorna. De finns lite längre bort. Det finns ett gångstråk runt hela sjön, ungefär 2,5 kilometer.

Fagertärn ligger i Askersunds kommun. Det är skyltat och enklast att åka från Aspa bruk och riksväg 49.

Även utan näckrosor är sjön en fin naturupplevelse. Även utan näckrosor är sjön en fin naturupplevelse.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-07-22 14:33
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.