Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

”Lilla bokmässan” har blivit stor

Förläggaren Anette Holm och författaren Lena Poggis skålar för boksläppet.Förläggaren Anette Holm och författaren Lena Poggis skålar för boksläppet.

Över 40 utställare, en blandning av författare och förlag. Och förstås massor av böcker. Det var vad som mötte besökarna på årets Läsfest på Sjöängen.

Läsfesten - Askersund läser och skriver inleddes förra året i relativt liten skala. Årets upplaga samlade betydligt fler utställare och innehöll också betydligt fler programpunkter. Här bjöds föreläsningar på tre olika scener, författarsamtal, workshops i konsten att skriva, boksläpp och en hel del annat.

100 råd till änkor
Författarsamtal. Annika Gelin och Staffan Ekegren trivdes på mässan.

Vid An1 förlags bord var det release för Lena Poggis ”100 råd till Änkor”. Boken riktar sig främst till alla som förlorat sin livskamrat och innehåller råd för att ta sig ur sorgen och så småningom komma vidare. Lena Poggis vet vad hon skriver om. Hennes förra bok ”Tomma tofflor i hallen” är en självbiografisk roman om att just mista en livskamrat.

– Den nya boken känns som en naturlig fortsättning, menade Lena Poggis som jobbade som lärare på Alléskolan i Hallsberg omkring 1985-2002. 

Förlaget An1 drivs av Anette Holm:
– Jag skrev själv en bok som inget annat förlag ville ge ut. När det hände bestämde jag mig för att ge ut den själv och att göra det på riktigt. Det var 2015 och nu har jag gett ut tio böcker på förlaget. Min nisch är böcker om att ha ett bra liv, även om man gått igenom svåra saker.

​Anna Nordin har gett ut två populära böcker om igelkotten Stickis. Nu skriver hon på den tredje. Så finns även Stickis målarbok. Illustratör är brodern Mattias Nordin.
Boksläpp utan bok

Vid bordet intill finns Cristina Nyman och Ulrika Östling som tillsammans skrivit boken ”Vitt till Svart och däremellan”, en bok om trauma och vad trauma är i olika former. Boken är så färsk att den inte hann komma till Askersund i tid. Så det blev ett boksläpp utan bok.

Ted Ström och Anders Wallén har en bok tillsammans.

Musikern, kompositören och målaren Ted Ström har sin ateljé i kvarteret Bryggeriet i Nora. Det har även författaren och musikern Anders Wallén. Nu var de båda på bokmässan i Askersund där de presenterade den gemensamma boken ”Hemikring och Bortigenom” där Anders står för texterna och Ted för illustrationerna. 

– En bok om den lilla staden som boplats och utsiktstorn, förklarar de. 

Speedcoachning för nya författare

Läsfesten den 12 oktober på Sjöängen lockade många författare som höll föredrag på någon av de olika scenerna eller vid mässborden. Det bjöds också workshops för kanske blivande författare och speedcoachning av erfarna lektörer. Programpunkterna avlöste varandra under hela dagen. Några exempel:

Scensamtal om skrivande. Lektörerna Linda Vestergren, Sofie Arvidsson och Sharon Elbaz berättade om vanliga nybörjarfel.

Författaren och journalisten Markus Lutteman höll workshop på temat att skriva i olika genrer. Han har själv skrivit tio böcker, däribland bästsäljarna ”El Choco”, Patrik Sjöberg-biografin ”Det du inte såg” samt kriminalromanerna om Zack Herry tillsammans med Mons Kallentoft.

Under rubriken ”Vanliga nybörjarfel” berättade diplomerade lektörerna Linda Vestergren, Sofie Arvidsson och Sharon Elbaz om fördelarna med att anlita proffshjälp för en författare. 

Flitige författaren Staffan Ekegren läste högt ur sina böcker  ”365 dagar stod jag vid en bro” och ”Drömfångarna – vem i hela världen behöver Karl Marx?” 

Vätterns rättigheter – för vem finns vattnet? Ingrid och Nikolas Berg, författare av ”Naturens rättigheter – när lagen ger fred med jorden”, samtalade med aktörer kring Vättern.

Naz-Halham, gestaltad av Roger ”Fikon” Karlsson, känd från SVT:s ”Tjuv & Polis”. Naz-Halham är skurken i fantasyromanen "Den röda spiran", skriven av Askersundsbördige Johan Vren som syns i bakgrunden.
Inriktning mot egna skrivandet

Pernilla Lindgren är ungdomsbibliotekarie på Askersunds kommun och ansvarig för Läsfesten:

– Vid förra årets Läsfest upplevde vi att många var intresserade av att själva skriva. Därför kontaktade vi lektörer och skrivcoacher och fick bra gehör. Så årets Läsfest delvis en inriktning mot det egna skrivandet.

Och årets upplaga blev också betydligt större i omfång och med fler programpunkter än året innan. Den lilla har blivit stor och återkommer väl nästa år? 

Folke Dahlberg sällskapet fanns med på bokmässan på Sjöängen. Styrelsemedlemmarna Janne Andersson och Björn Franzén berättade om den kände Askersundsförfattaren.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2019-10-12 18:51
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla