Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Brädspelsträff med mersmak

Brädspelsentusiaster samlade. Foto: Weine AhlstrandBrädspelsentusiaster samlade. Foto: Weine Ahlstrand

Spelplaner, tärningar och spelkort. Skratt och god stämning. Under en lördagseftermiddag samlades ett gäng entusiaster i Hantverkshuset för det bästa som finns, att spela brädspel. Och tanken är att det ska bli fler träffar framöver.

Askersund Board Games lockade ett dussintal spelsugna i olika åldrar. Under eftermiddagen testades en rad olika spel, från de enklaste till betydligt mer avancerade. 

– Jätteroligt, tyckte syskonen Charlie och Ellam Dehlin Wernheden.

Charlie och Ellam gillar brädspel. Precis som Daniel Dehlin. Charlie och Ellam gillar brädspel. Precis som Daniel Dehlin.

De fick medhåll av pappa Daniel Dehlin som berättade att familjen spelar en hel del brädspel där hemma, bland annat schack. Och ibland lite dataspel.

I Hantverkshuset testade de bland annat Catan Junior. På frågan vem som vinner kom svaret snabbt från Charlie.

– Jag!

”Tröttnar aldrig på Ticket to Ride”

Vid ett annat bord testade Hanna och Åsa Ölvin spelet Rädda planeten.

Hanna och Åsa Ölvin gillar brädspel. Hanna och Åsa Ölvin gillar brädspel.

– Verkar vara ett lovande spel, i ett aktuellt ämne, konstaterar de.

– Kul att komma hit och testa olika spel utan att köpa. Vi spelar mycket spel tillsammans. Vår favorit är Ticket to Ride. Det spelet tröttnar vi aldrig på.

Idégivare till brädspelsträffen var Johan Högberg (Johans Leksaksbod) tillsammans med Karl Magnus Björneke, och Kriss Wolf.

– Det kan bli en brädspelsklubb av det här. Men det är inte nödvändigt. Vi kanske bara fortsätter att träffas för att spel och ha kul, förklarade Johan Högberg.

Spel för alla. Spel för alla.
Brädspel – en gammal historia

De flesta har någon gång provat på brädspel, eller sällskapsspel som det ofta kallas. Och det spelades även långt tillbaka i tiden. Det sägs att brädspelet fanns redan före fornegyptiska civilisationen, sådär 3 000 år före Kristus. Schack och Kalaha är några exempel på spel som har en flertusenårig historia.

Med ett rejält hopp hamnar vi i 1930-talet då Monopol skapades. Monopol anses vara det första moderna brädspelet. PÅ 1950 talet kom sedan succéspelet Risk och efter det har spelutvecklingen rullat på i rasande fart, spel som kan ta någon timma att slutföra till spel som kan pågå i veckor.

Kriss Wolf, Bass Brugemann, Karl Magnus Björneke, Anders Norling och Albin Karlson gillar alla brädspel. Kriss Wolf, Bass Brugemann, Karl Magnus Björneke, Anders Norling och Albin Karlson gillar alla brädspel.

Under brädspelsträffen i Askersund hanns det även med att fika och att snacka spel. Bland deltagarna lottades det även ut några spel.

Arrangör var Studiefrämjandet, Johans Leksaksbod och Spilbreat.

Arvid Grounes och Johan Högberg testar spelet Pandemia. Arvid Grounes och Johan Högberg testar spelet Pandemia.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-07 13:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.