Gå till innehåll
Sydnärke

Roger Wistrand fixar med några av sina granar. Att de är ute och står nerhuggna länge är inget problem förklarar han eftersom de är inne i vinterdvala. Foto: Anders Björk

Här kryllar det
av julgranar

Publicerad: 23 December 2013 17:21

Roger Wistrand har i 30 års tid odlat julgranar på sin mark, som han sen säljer, det han inte vet om granar är knappt värt att veta. Det faktum att det blir en grön jul tror han inte är något minus. - Folk kanske tycker det är ännu viktigare få det juligt inomhus om det inte är det utomhus, spår Roger.

På vägen mot Hallsberg, efter rondellen vid Byrsta brandstation, står det klart och tydligt skyltat i röd färg efter några hundra meter till höger "Julgranar". Jag svänger in på den lilla grusvägen och är snart omgiven av granar både till höger och vänster.

Här bor Roger Wistrand, i sitt vanliga yrke är han lärare på Kumlaby Skola, men vid sidan om det odlar och säljer han en hel del julgranar. Det är inte helt omöjligt att julgranen du köpt härstammar från Rogers mark.

Julgranen är oftast 13 år

Roger har odlat julgranar i runt 30 år. Marken i hans ägo är ganska sur och ingen bra jordbruksmark. Men nåt borde den väl kunna användas till funderade Roger över, innan han kom fram till att odla julgranar nog inte vore så dumt.

- Många vill ju köpa närproducerat och ha färska granar, men när jag började tog det ganska lång tid innan det gav nåt resultat.

- Jag köper in plantor som är fyra, fem år av Skogsvårdsstyrelsen och en julgran skördas vid 13 års ålder ungefär, det är inget för den som vill göra snabba klipp.

Veckan före första advent brukar han börja hugga ner granar, större delen säljer han vidare till återförsäljare, men han säljer även direkt till privatpersoner på plats numer, något han börjat med de senaste åren. Och den som vill kan få hugga ner sin egen gran på plats och ta med dessutom.

- Dels är det kul träffa folk när man säljer direkt, sen tycker många det är en kul grej att få hugga ner sin egen gran och ta med hem, dessutom får jag inte alls lika mycket betalt om jag säljer ett parti granar till återförsäljare, förklarar Roger sitt val att börja sälja även till privatpersoner.

Granbarrlusen skördar offer

Plantorna brukar vara fyra,fem år när Roger köper in dem av Skogsvårdsstyrelsen. Hur många han köper per år varierar, men i år blev det många, uppskattningsvis 1500. 

Men den som tror att det bara är plantera granarna, låta dem växa, hugga ner och sälja vidare är fel ute. Det krävs underhåll för att plantorna, som köps in för två, tre kronor styck, ska få bra kvalitet.

- Det är mycket jobb, två gånger per år ungefär behöver de klippas till med sekatör, annars är det lätt hänt att de växer fel, berättar han.

Alla granar blir ändå inte bra trots att de har en omtänksam ägare som tar hand om dem. Roger uppskattar att 70-75 % av granarna blir användbara och kan säljas. Orsaker till att de inte blir perfekta kan vara exempelvis att de står på mark som inte är bra, att de skadas av vilddjur, eller drabbas av den ökända granbarrslusen. Och de som godkänns är det inte alltid samma önskemål på från köparen. Hur granen ska se ut har folk olika uppfattningar om.

- Det kan variera väldigt mycket. En del vill ha tätare mellan grenarna, andra glesare. En del höga, andra korta granar. En del vill ha smala granar, andra vidare. Det beror mycket på hur det ser ut hemma där den ska stå, men det brukar finnas en gran för alla.

En gran modell större, fyra meter har den hunnit bli. Det är inte vanligt men Roger säljer en del större granar med.
Viktigare med gran i år

Hur vill du själv att drömgranen ska se ut?

Roger har haft svar på tal hela tiden, men här blir han fundersam och får ta hjälp av sin fru Eva. Tillsammans kommer de fram till att:

- De flesta granar blir jättebra bara man får in dem och klär dem. Men symmetriskt ska de helst vara breda nertill och smalare upptill, ha kraftiga och ganska tätta bar och vara mörkgrön i färgen.

Att det ser ut att bli en grön jul utan snö, tror du det påverkat säljandet negativt i år?

- Nej jag tror man vill ha julattributen kring sig ändå. Kanske känns det till och med ännu viktigare att göra det juligt inomhus när det inte är det utomhus. Jag tror ju inte många resonerar som så att "I år struntar vi i julgran bara för det är tråkigt väder ute"

En nykomling på plantagen. I drygt ett år har denna gran funnits på Rogers mark, granar växer långsamt till en början.
Ensam om odla?

Vi lämnar värmen inomhus och går ut för att ta oss en titt bland granarna i snålblåsten. Roger berättar att de flesta försäljare som köper julgranar gör det från Skåne och Danmark.

Vårt grannland Danmark är tydligen en stor distributör av julgranar till stora delar av Europa. Och det är inte många i området som sysslar med det Roger gör. Inte många alls.

- Vad jag vet är det ingen mer i närområdet som odlar och säljer julgranar.

Har det blivit populärare eller mindre populärt ha en riktig julgran med åren?

- Jag tror det är ett ganska konstant behov år efter år, vissa ska bara ha en riktig gran varje år, medans andra nöjer sig med plastgran, konstaterar Roger Wistrand som för övrigt inte fått upp någon julgran själv inomhus trots det är dagen innan julafton.

Men det kommer säger han och han känner sig nog ganska lugn på den fronten,  ty han har ju faktiskt några att välja mellan.

Annons

Nyheter