Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

IFK Kumla knep alla poängen i derbyt

IFK Kumla nådde högst och nollade Yxhult på gräset i Hällabrottet. Foto: Erik WidlundIFK Kumla nådde högst och nollade Yxhult på gräset i Hällabrottet. Foto: Erik Widlund

FOTBOLL: Det blev bortalaget IFK Kumla som knep alla tre poängen i onsdagens derby mot Yxhults IK. Simon Danielsson satte enda målet i andra halvlek. - En jämn match, men den här gången drog vi längsta strået, säger Kumlas tränare Tomas Bengtsson efteråt.

Runt 300 åskådare fanns på plats i Hällabrottet för att bevittna historiens första kamp mellan de båda klubbarna i Division 2. Yxhult hade hyrt in extra bänkar för att kunna ta emot alla som ville sitta, och många hade även med sig egna stolar.

Danielsson med årets första mål

Publiken bjöds på en låst första halvlek. Chanserna var lätträknade. I 42:a minuten var det dock ytterst nära mål för Yxhult efter nick på en hörna. Men Kumlas målvakt Oskar Klasson gjorde då en kanonräddning.

Simon Danielsson (i blått) i närkamp. Han fick sätta dit sitt första mål för i år. Simon Danielsson (i blått) i närkamp. Han fick sätta dit sitt första mål för i år.

Kumla hade inte heller mycket. Anfallaren Simon Danielsson slet till sig bollen och blev fri i minut 45. Hans avslut blev dock inte det bästa utan skottet med vänstern gick över. Danielsson skulle dock få sin revansch senare i matchen.

För med kvarten kvar fick han ett liknande läge, denna gång kunde han skjuta med högern och då blev avslutet av en helt annan klass. Bollen satt i nättaket bakom en sprattlande Alex Berger, målvakt i Yxhults IK.

Många jublade för mål

Bara minuten senare jublade hemmafansen för kvittering.

Yxhult tog sig fram i en kontring och bollen slogs in från kanten på ytan framför mål. Där dök Alexius Westlund upp steget före sin jagande försvarare. Läget kunde inte bli bättre och Alexius avslutade på ett tillslag. Bollen satt i nätmaskorna och ett “Jaaaaaaa” hördes från bänkarna.

​Men bollen hade träffat burgaveln och därför fått nätet att rassla till.

Det var ändock ganska lång tid kvar av matchen och många trodde nog att Yxhult skulle börja trycka på för en kvittering. Men forceringen uteblev. Kumla försvarade sig väldigt bra samtidigt som Yxhult inte fick spelet att flyta på samma sätt som man fått i tidigare hemmamatcher.

Näfver inte så dominant som vanligt

Efter fyra minuters stopptid blåste domaren av. Lättade Kumlaspelare sjönk mer ihop och jublade för sig själva än att samlas tillsammans och jubla högljutt. IFK Kumla kunde därmed notera sin andra seger för säsongen i den sjätte matchen.

- Det är en jämn match som hade kunnat gå hur som helst. Men idag drog vi det längsta strået. Yxhult var bra i sin speluppbyggnad och på fasta situationer, men vi kämpade över hela planen och försvarade oss bra, säger Kumlas tränare Tomas Bengtsson efteråt.

I Yxhult var Kristoffer Näfver inte lika dominant som han brukar, vilket såklart var till IFK: s favör. Tränare Bengtsson tyckte dock att han ändå gjorde en bra match.

- Det är en klasspelare och i första halvlek styr han deras spel bra och ligger bakom mycket med sin vänsterfot. I andra halvlek flyttar vi ner våra forwards för att hjälpa till mer med försvarsjobbet och lyckas då delvis få bort honom ur spelet.

“Hoppas det går bra för Yxhult”

Hur känns det att vinna mot just Yxhult då, är det speciellt?

- För mig är det faktiskt inte det och jag pratade med Yxhults tränare Håkan Juhlin, han kände likadant. Jag har respekt för den resa som Yxhult gjort och hoppas det går bra för både dem och oss i serien, det tjänar vi båda på.

Tomas son heter Pierre och spelar i landslaget. Pierre kom in med tio minuter kvar av ordinarie tid i gårdagens match mot Ukraina när Sverige föll med 2-1 i åttondelsfinalen och åkte ur EM. Tomas pratade med sonen innan matchen.

- Han var orolig och hade ingen riktigt bra känsla i kroppen inför matchen. Det var ett bittert sätt att åka ut på. Samtidigt är det kul att han nu fått vara med i ett mästerskap, avslutar Tomas Bengtsson.

I och med segern gick IFK Kumla om Yxhult i tabellen. Kumla är nu tia och Yxhult tolva. Båda lagen har spelat sex matcher.


Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-30 22:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.