Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Corona Borealis invigd officiellt på onsdagen. Foto: Kumla kommun

Corona en stjärnbild på Kvarntorpshögen

Publicerad: 1 July 2020 20:41

Under onsdagseftermiddagen var Lars Vilks på plats i Kumla för att inviga sitt nya konstverk Corona Borealis. Det elva meter höga verket står placerat på toppen av Kvarntorpshögen och är en del av skulpturutställningen Konst på Hög.

Som Fågel Fenix återföds detta konstverk ur de förkolnade resterna av den nedbrända Waaaall. Elva meter högt sträcker sig konstverket Corona, upp mot ett oändligt himlavalv och stjärnhimlen, skriver Kumla kommun poetiskt i ett pressmeddelande på onsdagen.

Namnet kommer från en stjärnbild på norra stjärnhimlen, Corona Borealis. Sju stjärnor utgör dess form och den är placerad mellan Bootes och Hercules på natthimlen.

Konstverket invigdes officiellt på onsdagen med konstnären Lars Vilks på plats. Corona är tillverkat i metall av PK:s mekaniska verkstad i Kumla.

Grekisk mytologi

Verket speglar vår samtid utifrån den Coronapandemi vi nu befinner oss i. Pandemin förenar oss då vi alla lever under samma hot samtidigt som den medför distansering från varandra, oklart hur länge detta kommer att pågå och hur karantän och isolering påverkar oss.

Lars Vilks lever sedan flera år ett isolerat liv utifrån den speciella hotbild som riktats mot honom, förklaras i pressmeddelandet. Namnet refererar också till en berättelse i grekiska mytologin, den ”Norra kronan” som bars av dottern till den grekiska guden Kung Minos. Lars Vilks är sedan barnsben intresserad av grekisk mytologi, stjärnbilder och dess mystik.

Konstverket ersätter Waaaall av samma konstnär som brändes ned i juni 2019.

Lars Vilks kunde jubla när hans nya skulptur nu står på Högens topp. Foto: Kumla kommun

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Kumla