Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Polischefen lovade fler poliser i Sydnärke

Anders Thornberg vid Västra Storgatan alldeles utanför stationen i Hallsberg. Foto: Anders BjörkAnders Thornberg vid Västra Storgatan alldeles utanför stationen i Hallsberg. Foto: Anders Björk

Sveriges högste polischef Anders Thornberg var på besök i Hallsberg under onsdagen. Att vårt lokalpolisområde har stora problem med narkotika och motorburen ungdom var den bild han delgavs. - Antalet poliser kommer att öka rätt rejält både i Sydnärke och hela Sverige de närmaste åren, säger Anders Thornberg till Sydnärkenytt

​Anders Thornberg är sedan 2018 rikspolischef i Sverige. Han tog över posten efter den hårt kritiserade Dan Eliasson. Thornberg är född 1959 i Halmstad och visste man inte det innan avslöjar dialekten snabbt var han är ifrån.

Är chef över 33 000 inom polisen

Thornberg har många år bakom sig inom polisen. Han tog examen 1982 vid Polishögskolan och har under många år även arbetat hos SÄPO i olika tunga roller innan han för ett par år sedan alltså återvände till polisen. Vad gjorde han då i Hallsberg?

- Jag är ju chef över 33 000 anställda inom polisen i Sverige och vi har 95 lokalpolisområden i landet. För mig som högste polischef är det viktigt att komma ut och få träffa medarbetarna runtom i landet och få höra vilka förutsättningar och utmaningar de har. Så om jag inte är kallad till något särskilt försöker jag planera så att jag kan åka ut varje onsdag på besök till olika distrikt, säger Thornberg och fastslår att Sydnärke var det 60:e området han besökte.

Vad har du fått för bild av vårt lokalpolisområde i Sydnärke då?

- Det är ganska liknande som de flesta andra områden. Det är tyvärr väldigt mycket problem med narkotika, alldeles för mycket ungdomar som missbrukar, kanske framförallt i Kumla. I Askersund och Laxå är det som sticker ut problem med motorburen ungdom där många invånare känner sig rädda och störda av höga ljud, fylleri och annat.

“Blir ledsen och bedrövad”

Vi på Sydnärkenytt skriver om alla möjliga typer av brott och ibland händer det att folk som drabbats av brott påtalat att de struntar i att anmäla eftersom anmälan ändå kommer läggas ner. Vad känner Thornberg när han får höra det?

- Då blir jag ledsen och bedrövad. Man ska alltid anmäla brott. Det är tyvärr inte alltid vi kan utreda alla brott, men om man inte anmäler brott så kommer det inte in i statistiken och då kan inte beslutsfattarna i förlängningen fatta rätt beslut om vilka resurser som behövs. Man får aldrig ge upp kampen.

Har de rätt i sin uppgivenhet de som inte tycker det är värt att anmäla?

- Nej, det tycker jag inte. Jag tycker också att man är skyldig som samhällsmedborgare att anmäla brott, att man talar om för polisen vad som hänt så de alla fall får chansen att utreda det. Sen vet jag att tyvärr har vi varit kort om resurser inom polisen en tid, och många upplever kanske att vi inte kunnat komma när vi måste prioritera annat, men vi börjar att växa nu.

Fler poliser behövs och kommer

Hur går det att ändra på deras inställning, folk som ändå känner så här?

- Genom att vi har en större lokal närvaro och det är det som vi försöker åstadkomma med den här nya organisationen. Tyvärr så är vi alldeles för underbemannade fortfarande inom svensk polis, men vi kommer att växa. Vi har 3 000 poliser inne på utbildning nu som kommer att komma ut efterhand och det kommer att märkas i lokalpolisområdena. Det kommer inte att komma några jättemängder, men det kommer märkas stor skillnad om ett år och framåt ungefär. Då kommer vi kunna vara mer närvarande.

Så du kan garantera att mindre städer, som våra i Sydnärke, kommer få fler poliser?

- Vi ska se till att polisnärvaron ska öka i hela Sverige och sen måste vi måste vi prioritera efter liv och hälsa först av allt, men det är en tydlig beställning från hela Sveriges riksdag som varit enhällig om att det måste komma ut mer polisresurser i vårt lokalsamhälle. Och jag tror att de upplever att de blivit några fler här vid polisstationen i Hallsberg senaste året också.

“Kan inte vara ute alltid bara för syns skull”

Många upplever att de saknar patrullerande poliser, eller att polisen ska synas mer överhuvudtaget. Vad vill du säga till dem?

- Vi försöker vara närvarande så gott det går, men vi kan inte bara vara ute för syns skull. Vi ska vara på de ställen där det begås mest brott och vi jobbar systematiskt med underrättelseverksamhet för att förstå var det begås brott. Till exempel kring järnvägsstationen i Kumla har det varit problematiskt och där har vi nu en ökad kamerabevakning. Men jag förstår hur du menar, jag vet ju att människor känner en större trygghet av att se polisen, men det är kanske inte alltid den bästa lösningen för våra resurser.

Om man ser styrande politiker uttala sig om att de har sett till att det kommit/kommer fler poliser så är det kanske svårt för vanligt folk att avgöra om det stämmer eller inte. Har de rätt i sina uttalanden?

- Idag är vi fler poliser än vi någonsin varit i Sverige, vi är nästan 21 000 poliser. Men samtidigt har ju Sveriges befolkning vuxit ganska kraftigt så räknar man på det sättet så har antalet poliser sett mot antalet invånare sjunkit något. Men det vi vet säkert är att vi har 3 000 poliser under utbildning just nu och vi kommer att vara 5 000 fler poliser 2024.

Inte samma krav idag som förr

Är det tillräckligt tycker du?

- Jag tycker att det är en rejäl satsning, men det här borde ha gjorts långt innan. Sverige har haft betydligt mindre poliser kontra antalet invånare än andra jämförbara länder i Europa och det innebär att vi inte kunnat göra riktigt alla de saker vi skulle vilja göra.

Är det populärt att vilja bli polis idag?

- Det är populärt, och det är svårt att bli polis, men vi kommer inte börja tumma på kraven. Till senaste omgången var det 20 000 som sökte och vi fick in 900 som började sen. Det ställs stora krav att bli polis då det är ett väldigt komplext yrke.

Är det samma typ av krav idag som förr 30 år sedan?

- Nej det är det inte. Vi behöver hela tiden jobba för att modernisera oss, det kommer exempelvis behövas mer IT-kompetens framöver. Morgondagens polis kommer inte alltid vara likadan som polisen var förr, det är ett betydligt mer komplext yrke idag än när jag själv gick utbildningen. Högre krav och en tuffare verklighet där ute.

Saknar konsekvenser för yngre brottsutövare

Vad saknar ni mest i er verktygslåda som du vill ha framöver?

- För det första är det antalet poliser, som jag ju nämnt nu flera gånger. Men det som är allra viktigast för mig, kollar man skjutningar och sprängningar är kanske inte just Sydnärke så drabbade, men det kan förändras om vi inte fortsätter och får resurser i att bli bättre på att strypa tillväxten av nyrekrytering av kriminella till olika gäng.

- Att sätta gränser för ungdomar. Något som måste börja redan i förskolan och skolan. Och att kommuner och dess socialinrättningar vidtar åtgärder med de som inte vill följa vår demokratiska spelordning genom att begå brott. Vi har till exempel sett i Malmö hur man nyligen identifierat ett 80-tal ungdomar mellan 8-14 år som begår allvarliga brott och så kan vi inte ha det. Dem måste börja möta konsekvenser annars är det förödande på lång sikt för Sverige, avslutar Anders Thornberg.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-10-07 16:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla