
Tomten ser inte mycket ut för världen. Efter att man hittar mer föroreningar kopplas nu SGU in. Foto: Henrik Östensson
Sanering av sågverkstomten i Rönneshytta återupptas
Saneringen av den så kallade sågverkstomten i Rönneshytta kommer troligen fortsätta, men nu i SGU, Sveriges geologiska undersökningars regi. Bakgrunden är att man hittat mer föroreningar i en så kallad schaktvägg, själva gränsen mot det område kommunen sanerat i egen regi.
– Vi kommer jobba med det här, även om vi faktiskt inte fått den formella förfrågan än, men vi är i dialog, både med kommunen och Länsstyrelsen, som hanterar de statliga stöden för sanering som finns, säger Lucas Mustajärvi på SGU.
Sågverksområdet omfattar ungefär 25 hektar och ligger mellan sjön Multen och Rönneshyttavägen. Marken som var förorenad innehöll framför allt gifterna dioxin och pentaklorfenol, som härstammar från ett preparat virket doppades i för bättre hållbarhet. Doppningsanläggningen gjorde området till ett av de 25 giftigaste i landet. Verksamheten vid sågverket upphörde 1966. Det är lite centralt. Om den förorenande verksamheten upphörde innan det datumet kan inte markägaren hållas ansvarig för föroreningarna. Däremot kan markägaren, i det här fallet kommunen, söka statliga pengar.
Kommunen inledde saneringen av området 2020. Kriget i Ukraina som ledde till kraftig inflation i Sverige, med bland annat högre bränslekostnader som följd . Det fördyrade kraftigt projektet för den entreprenör som vunnit upphandlingen. Men kommunen ville inte betala merkostnaden och hänvisade till hur avtalet var skrivet. Det fick entreprenören att stämma Askersunds kommun.
Ska undersöka
Men att SGU nu troligen återupptar arbetet har inget att göra med hur projektet sköttes.
– Vi har väl inte sett något som tyder på att det det arbete som gjorts inte varit bra gjort. Det som gör att man nu vänt sig till oss beror på att man hittat mer föroreningar i schaktväggen, där det område man sanerade tog slut. Vi ska börja med att undersöka, ta prover och föra en dialog med kommunen. Sedan bestämmer vi hur vi går vidare med eventuell sanering.
Så det är inte säkert att det behövs ytterligare sanering?
– Det beror på vad vi hittar. När man gör sådana här saneringar eftersträvar man inte att få bort precis allt. Det är inte varken rimligt eller genomförbart. Man sanerar ner till rimliga nivåer, som anses säkra. Det skulle kunna innebära att vi anser att de åtgärder som gjorts är tillräckliga. Men dioxiner är ju rejält giftiga ämnen, så vi får se vad vi hittar.
SGU har uppdraget från staten att driva saneringsprojekt där staten själva förorenat, som vid den gamla impregneringen i Åsbro.
– Men vi är ofta också huvudman för projekt där andra markägare sökt pengar för att hantera en miljöskuld, förorenad mark,
Hade inte kapacitet att göra upphandling för sanering
Pengarna för saneringen kommer från staten, det gjorde de även när saneringen skedde i kommunal regi.
Men varför vill ni att SGU leder arbetet, ni har ju sanerat i egen regi tidigare?
– Vi har helt enkelt inte kapacitet, eller resurser att driva ett sådant här projekt och göra en sådan upphandling som det ser ut just nu, säger Joakim Blückert, ordförande för Miljö- och tekniknämnden.
Det formella beslutet att ta hjälp av SGU fattades på kommunstyrelsen förra veckan.
– Vi ska göra en formell förfrågan som väl jag måste skriva under, avslutar Joakim Blückert.