Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Allmänna råd och rekommendationer – vad betyder de?

Från och med i går ska munskyddet vara på i affären, även om det är en rekommendation. Foto: Henrik ÖstenssonFrån och med i går ska munskyddet vara på i affären, även om det är en rekommendation. Foto: Henrik Östensson

I tisdags införde region Örebro län och Länsstyrelsen nya rekommendationer. Från och med igår ska vi använda munskydd på allmänna platser inomhus. Men vad innebär det egentligen när vi får en sådan rekommendation, måste vi följa den? Samma med allmänna råd, de är väl bara råd?

– Om en myndighetsperson, som Anders Tegnell, eller kanske landshövding Maria Larsson ger en rekommendation om munskydd så förväntar de sig utan tvekan att du ska följa den, säger Åsa Holmér, som är terminolog vid Språkinstitutet.

Det gäller i hög grad även de allmänna råden.

– Ja, hörde folkhälsomyndighetens chef, Johan Carlsson, säga att det inte är frågan om några vanliga goda råd. De allmänna råden ska följas, sa han, fortsätter Åsa Holmér.

Men varför säger man då allmänna råd, eller rekommendationer? Om jag ger ett råd, eller rekommenderar min kompis att läsa en bok, måste han ju inte göra det.

– Jo, jag tror man hittar förklaringen till det i vilket språk man använder inom våra olika myndigheter. Arbetar man på en myndighet så får man ofta allmänna råd och rekommendationer. De innebär i klartext regler, och arbetssätt för att kunna leva upp tillföreskrifter och lagar. Jag tror man ska se på allmänna råd och rekommendationer på det sättet. De ska inte tolkas på samma sätt som när man ger en kompis en rekommendation.

Ingen lag

Alltså, allmänna råd och rekommendationer är framtagna av experter som har stor kunskap på sitt område och som dessutom kan utgå från erfarenheter när de fattar beslut. De tar fram de allmänna råden för att vi ska kunna följa de smittskydsslagar och förordningar som finns. Vi bör följa råden, rekommendationerna.

Men vi blir inte lagförda om vi inte följer dem. Däremot kan vi bli lagförda om vi inte följer pandemilagen och smittskyddslagarna. Råden, rekommendationerna ska hjälpa oss att göra det.

Det är också viktigt att poängtera hur vårt samhälle ser ut. En myndighetsperson som Anders Tegnell, eller Maria Larsson, stiftar inte lagar. Men man kan utforma föreskrifter, eller ge just allmänna råd och rekommendationer.

För att återgå till Anders Tegnell yttrade han vid en presskonferens att en rekommendation är som en lag, men den står inte i lagboken. Man ska alltså ha munskydd i affären, men du ställs inte inför rätta om du råkar glömma det.

Men riskerar det inte bli otydligt för oss som inte arbetar i en myndighet och helt förstår den här terminologin? För många är nog en rekommendation mest en åsikt.

Personligt ansvar

– Jo, särskilt i början av pandemin rådde stor förvirring. Man var osäker på vad som gällde. Vadå rekommendationer? Måste jag följa den, undrade nog många. Man skulle kanske behövt förtydliga, kanske använda annat språkbruk. Men det är inte heller en helt lätt sak att lösa språkligt.

Eva menar nämligen att rekommendationer och allmänna råd också är kopplade till sunt förnuft och kräver att man tänker till, tar större ansvar själv.

– Om man tar det här med att tvätta händerna hela tiden, använda handsprit, eller använda munskydd, eller hålla avstånd. Går jag omkring ensam i min sommarstuga behöver jag ju inte tänka så mycket på det. Då måste jag ju inte följa råden, rekommendationerna. Men om jag beger mig ut på ett köpcentrum, ja, då ska jag följa den. Då blir det ju lite automatiskt upp till var och en. Det skulle bli lite absurt att ha tvingande regler, föreskrifter och lagar ner till minsta beslut vi tar. Det skulle nog inte fungera. Det är det som väl utgör skillnaden mellan en förordning, lag och rekommendationer och råd.

Terminologi är en mängd ord, uttryck och termer som är specifika för ett visst fackområde.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-02 10:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.