Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Stena Renewable går
vidare vid Dovra sjöar

Stena Renewable planerar för mer vindkraft i Sydnärke, trots både protester och invändningar från kommunerna. Foto: Henrik ÖstenssonStena Renewable planerar för mer vindkraft i Sydnärke, trots både protester och invändningar från kommunerna. Foto: Henrik Östensson

Vindbolaget Stena Renewable fortsätter planerna på vindkraftverk i Odensvi, nära Dovra Sjöar, trots bakläxa från kommunerna. De planerar också i ett tidigt skede för ytterligare ett projekt, också på gränsen mellan Askersunds och Hallsberg, kommuner, söder om byn Haddebo.

Vi har tidigare skrivit om Stena Renewables planer på sju stycken, 270 meter höga vindkraftverk helt nära reservatet vid Dovra sjöar, Odensvi. Planerna har väckt en hel del protester från närboende. Hallsbergs kommun har också sagt att man inte kan godkänna de ursprungliga planerna. Flera av verken måste flyttas längre bort från Dovra sjöar. Närmare Björstorp i Askersunds kommun, där det redan i dag finns flera vindkraftverk. Dovra sjöar är ett välbesökt reservat med en unik miljö. Från kommunens sida kräver man att naturvärdena inte påverkas.

– Vi går vidare med planerna och arbetar på ett nytt förslag. Det är normalt att man får ändra, tänka om under loppets gång. vi är vana vid det. Det kan vara en mycket lång process från att vi börjar planera, ansöka tillstånd, tills vi bygger. 10 år är inte ovanligt, säger Pia Hjalmarsson på Stena Renewable.

Kommer nytt förslag

Det kommer så småningom komma ett nytt förslag, där man tagit hänsyn till kommunens invändningar.

Bolaget har alltså också börjat planera för ytterligare ett vindkraftsprojekt, på en plats som heter Björnhaga. Platsen ligger i ett relativt ensligt skogsområde mellan byarna Haddebo och Gryt, nära Hjortkvarn. På gränsen mellan Hallsbergs och Askersunds kommuner, så långt österut man kan komma i Askersunds kommun. Markägare är Boo egendom.

– Där är vi i ett tidigt planeringstadium. Vi har informerat kommunerna. Under våren kommer vi göra omfattande inventeringar av fågellivet på platsen. En så kallad spelflyktsinventering. Man tittar på bland annat rovfåglar, skogshöns. Eventuella fiskevatten i närheten för fåglar som äter fisk. En sådan inventering görs av ett oberoende företag och följer ett visst protokoll. Det är alltså inget vi som parti målet råder, eller styr över, fortsätter Pia Hjalmarsson.

Första samråd i höst

Det kan möjligen bli tal om ett första samråd med närboende redan i höst.

– Först efter det gör vi en första tillståndsansökan. Sedan kan det som sagt ta mycket lång tid innan alla rättsprocesser och tillståndsförfaranden är avklarade. Både kommunerna och boende kommer få flera tillfällen att säga sitt.

Hur många verk rör det sig om på den platsen?

– Det kan vi inte säga än. Efter inventeringen av fåglar och andra studier på plats kommer vi peka ut hur stort område vi vill bygga på och exakt var. Först då kan vi tala om omfattningen av projektet.

Området vid Björnhaga är utpekat som ett av flera lämpliga områden i Askersunds kommun för vindkrafts-utsbyggnad. Det är länsstyrelsen som ger tillstånd i sluttampen. Men en kommun kan, med ett kommunalt veto, stoppa vindkraftsplaner.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-12 11:22
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.