Gå till innehåll
Sydnärke

Patrik Karlsson, Kalle Finnman och Maximus Jonsson vid Åkroken. Foto: Mattias Jonsson

Hockeylag utan ishall tränar i Hackvads Via

Publicerad: 21 January 2021 12:16

Uterinken i Hackvads Via har den senaste tiden kommit till nytta för Kumla Hockeys ungdomar som inte får träna i ishallen i Kumla. - Det är helt klart bättre än jag trodde här, säger tränaren Mattias Jonsson.

Tolv spelare från Kumla Hockeys 07:or tränade under tisdagen vid “Åkroken” i Hackvads Via. Det var då deras tredje träning på den lilla pittoreska uterinken som ligger längs vägen mellan Kumla och Fjugesta.

Desperat jakt på is

- Hur rinken var? Den är jättefin! Det är träsarg, bra belysning, snöskyfflar och mål. Helt klart bättre än jag trodde, säger Mattias “Bura” Jonsson som är tränare för laget.

I tisdags var det lite kallare och mer passande för hockey ute än idag.

Sedan 22 december har inte laget fått träna i Kumlas ishall. Det är bara A-laget som får träna och spela matcher där tillsvidare.

- Ishallen är stängd för oss så vi får leta nya platser att spela på och vi har varit i desperat jakt på is. Nu när det är så kallt som det varit några dagar funkar det spela ute. Killarna har kört tre fyspass i veckan tidigare, men det är klart de helst vill spela hockey.

“Det är fullständigt vansinne”

Mattias Jonsson tycker det är märkligt att laget inte får träna i ishallen.

- Jag tycker det är fullständigt vansinne. De får sitta ihop och umgås i ett klassrum, men inte åka och träna ihop. Vi har dock inte tappat några spelare än, men jag tror många andra barn/ungdomslag som är i samma sits har gjort det, påtalar Jonsson.

Avslutningsvis vill Mattias och laget tacka de som byggt upp rinken.

- Vi vill framförallt tacka Christer Lindgren som bor här i närheten. Jag vet att han varit högst delaktig i byggandet och sen har han varit här varje kväll när vi tränat och fixat och hållit på.

Hade Kumla Hockeys sarg

De som byggt rinken är Via Byalag. En förening som varit verksam sen 1977.

- Jodå, isyta att åka på har vi haft i många år och det brukar komma ungar både från Fjugesta och Kumla för att åka skridskor här, berättar Christer.

Tidigare hade man sargen från Kumla Hockeys gamla uterink. Kumla Hockey byggde sin hall 1988. Men från 2016 har man en “ny” sarg. Det är en sarg som Via Byalag byggt för egen hand. Bygget skedde i ett närliggande ridhus.

- Planen är inte riktigt lika stor som en vanlig hockeyrink, måtten är ungefär 40x20 meter här. Förr om åren spelades det ofta hockey-bockey här och det är kul att rinken kan komma till användning för ett lag igen, säger Christer.

Döpt efter Täljeån

Via Byalag får ett skötselbidrag av kommunen.

Dessutom stöttar föreningsvänliga Lekebergs Sparbank och så får man in en del pengar på medlemsavgifter med. Det är cirka 100 medlemmar med i Via Byalag. Den årliga “Hackvad Dagen” brukar också ge ett tillskott, även om den fick ställas in 2020.

- Det kostade ungefär 60 000 kr att investera i ny belysning och sarg 2016, så det var en stor utgift för oss, fastslår Christer.

Åkroken står det på värmestugan. Var kommer det namnet från?

Åkroken står det på stugan bredvid rinken. Vad är det för namn?

- Jo, det är som så att Täljeån flyter ju här bredvid och det är därifrån vi tar vatten för att spola isen. Och området där vi tar vatten ser ut som en krok där ån flyter fram, därav namnet, avslutar Christer Lindgren

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter