Gå till innehåll
Sydnärke

Popcornet hyllas torsdag 19 januari. Foto: Kozume/flickr, creative commons.

Dags att fira
popcornets dag

Publicerad: 18 January 2017 20:03

Torsdag 19 januari firar man ett av världens vanligaste snacks lite extra, nämligen popcornet! De poppade majskornen har sedan slutet av 1980-talet varit ett populärt tillbehör till biomyset.

Jodå, visst finns det en internationell popcorndag och den infaller i år på torsdagen den 19 januari. Händelsen uppmärksammas internationellt och så även i Sverige. Visst är väl det flera tusen år gamla tilltugget värt några minuter i rampljuset? 

Historiskt tilltugg 

Poppa popcorn kunde som sagt aztekerna redan på sin tid. Där kallades snackset ”momochitl” och var en viktig del av somliga ceremonier. Vanligt förekommande var även tilltugget som utsmyckning, till exempel i kvinnors halsband och som del av vackra huvudbonader.

Färska fynd påvisar dock att man i Peru var förtjusta i popcorn till och med innan man hade grytor att poppa dem i! Det menar åtminstone forskare som hittat 6700 år gamla fossiliserade majskolvar vid Perus nordkust. Majsresterna är de äldsta som har identifierats i Sydamerika och ger nya insikter i grödans historia.  

Popcornmaskin populär

På 1850-talet kom majsen att spridas i USA och världens allra första patenterade popcornmaskin tillverkades år 1885 av familjeföretaget Charlie Cretors. Maskinen kom snart till stor användning på marknadsplatser och under det tidiga 1900-talet började popcorn att säljas även på amerikanska biografer. 

Popcorn ansågs vara en lyx som till och med även fattiga hade råd att unna sig och popcornindustrin blomstrade även under den stora depressionen på 1920-talet.

Kom till Sverige

Så småningom hittade tilltugget även till Sverige, även om det tog lite tid. Estrella var först ut på marknaden och lanserade färdigpoppade majskorn till folket år 1957. Först år 1968 fick den kända snackstillverkaren konkurrens av OLW.

1987 gjorde popcornet för första gången entré på Sveriges biografer och sedan dess har det smaskiga tilltugget varit en ständig följeslagare till filmvisningarna. Idag beräknas vi häva i oss runt 16 miljoner biopopcorn varje år, det meddelar SF i ett pressmeddelande. 

Poppar i micro

I det privata hemmet är det micropopcorn som gäller för de allra flesta, just den typen av popcorn står nämligen för 70 procent av försäljningen. Ett litet uppsving har de färdigpoppade majskornen också fått, kanske i samband med OLW:s lansering av nya smaksatta varianter, men än så länge är det en ganska blygsam försäljningsskjuts.

I Sverige gillar vi, kanske inte helt otippat, vanliga saltade popcorn bäst men fler varianter går att finna, bland annat med smak av cheddarost och gräddfil och lök. På andra ställen i världen, framför allt i USA, går det dock att få popcorn som smakar karamell och choklad.

Nyttigt att äta

Våra älskade potatischips är inte särskilt nyttiga men det är däremot just popcorn. En studie från University of Scranton i Pennsylvania påvisade att popcorn innehåller mer antioxidanter än somliga frukter och grönsaker. Snackset innehåller bland annat polyfenoler som sänker kolesterolet och håller vissa typer av cancer stången.

Popcornälskare kan därmed glatt fortsätta käka sina luftiga puffar med gott samvete. Ja, i alla fall om man poppar dessa i kastrull och utan att tillsätta för mycket smör och olja. Någon hållhake måste det ju alltid finnas …

Källor:
http://www.sf.se/nyheter/2017/01/SF-Bio-firar-biopopcorn-30-ar-med-ursprungspriset-fran-1987/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Popcorn
http://natgeo.se/folk-och-kultur/historia/popcorn-ar-uraldrigt-snack
http://www.dn.se/sthlm/popcornens-historia/
http://www.svd.se/snacksaligt
http://www.estrella.se/historia/
http://www.olw.se/om-olw/var-historia
https://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120325173008.htm
Annons

Nyheter