Gå till innehåll
Sydnärke
En butik med skyltar och kort.

I några veckor till finns bokhandel i Kumla, sedan stänger den och Ugglan satsar allt på Askersund.

Bokhandel i Kumla stänger, satsar på Askersund

Publicerad: 5 February 2024 16:54

Bokhandeln Ugglan i Kumla förlänger inte sitt hyreskontrakt som går ut 24 februari. Därefter finns ingen bokhandel kvar i Kumla. Den enda bokhandel som då finns i Sydnärke är Ugglan i Askersund.

Vill ni handla böcker hos Ugglan i Kumla bör ni inte vänta för länge. Om mindre än tre veckor stänger affären och kedjan Ugglan satsar all kraft på sin butik i Askersund. 

Endast Askersund har då en bokhandel av de fem kommunerna i Sydnärke. 

Siffror inte bra nog

Hallsberg, Lekeberg, Laxå saknar alla en sådan. Hur länge sedan det var Kumla var utan bokhandel är oklart. Men det var väldigt många årtionden sedan alla fall. 

Ett urval av böcker på en hylla i en bokhandel.

- Hyreskontraktet i Kumla går ut och vi har tagit beslutet att inte förlänga det. Det känns jättetråkigt, vi hade hoppats på kunna vara kvar. Men det har inte visat tillräckligt bra siffror senaste åren, säger Ulrika Borg. 

Ulrika, som varit delägare i bokhandeln i Askersund sedan 1989,  tog över även bokhandeln i Kumla 2011 med kollegan Lena Dahlqvist. Detta efter att tidigare ägare gick i konkurs. Då var det Bokia som var namnet. 

Satsar allt på Askersund

Enligt Ulrika Borg är det ingen kraftig hyreshöjning som ligger bakom. 

- Nej, det är kundbesöken som svikit. 

Runt varannan kommun i landet har idag ingen bokhandel. Inte ens en så stor kommun som Askersunds granne Motala, med över 40 000 invånare, har det. 

- När det inte ger tillräckligt tillbaka orkar man inte till slut. Men vi har öppet till 24 februari i Kumla och alla är varmt välkomna att komma hit eller handla via vår näthandel till dess. Därefter satsar vi allt på Askersund. avslutar Ulrika Borg.

Robert Roos (S) är kultur och fritidsnämndens ordförande i Kumla kommun. 

- Det är såklart alltid tråkigt när en butik, och i det här fallet en bokhandel, bestämmer sig för att stänga. Samtidigt har vi ett välsorterat bibliotek som gör över 150 000 utlån om året och det är positivt. Tillgången till böcker och annan media är stor i Kumla, säger Roos.

Kumla Antikvariat på Skolvägen finns kvar. De öppnade sin verksamhet 2020 och har öppet totalt fem timmar i veckan 

Annons

Nyheter