11 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Sista studenten för gymnasieelever i Kumla

De var inte många som gick sista årskursen hos JN. Men säkert lika stolta för det. Foto: Anders BjörkDe var inte många som gick sista årskursen hos JN. Men säkert lika stolta för det. Foto: Anders Björk

Strax efter kl 12 sprang de sista gymnasieeleverna någonsin ut från JN-gymnasiet. - Det har varit skönt att gå på en mindre skola, säger studenten Josefine Winkler.

Kumla kommun tillhörde fram till 2007 Sydnärkes Utbildningsförbund (SUF). Men man valde att lämna SUF för att starta eget gymnasium. Utträdeskostnaden bestämdes till 45 milj kr fördelat på fem år.

“Känns tråkigt lägga ner skolan”

Man lyckades dock aldrig locka så många elever som man hoppades på och för två år sedan tog kommunfullmäktige beslutet att lägga ner skolan, från 2021/21. Årets treor blev därmed skolans sista elever som tog studenten.

Det var sagt att de skulle komma utspringande (eller gående som faktiskt de flesta gjorde) kl 12. Men det blev försenat och nära och kära som väntade utanför fick hålla sig till tåls till kl 12:35 då eleverna äntligen kom.

En tur med en fräsig bil blev det för flera. En tur med en fräsig bil blev det för flera.

​- Det var 29 elever som tog studenten här idag. De fem program som nu försvinner är bygg, handel, barn och fritid, hotell och restaurang och fordon och transport, säger Lars Nilsagård, rektor för gymnasiet.

Hur känns det att det var sista året för gymnasiet?

- Det blev ett lite konstigt avslut då vi inte hade elever i skolan på tio veckor. Så det har känts lite avslaget. Men det är klart att det är jättetråkigt att vara med och lägga ner en skola, samtidigt fick vi inte tillräckligt med sökande, det är inte mycket att göra åt det.

Louise Winkler tar studenten från linjen för Bygg & Måleri. Louise Winkler tar studenten från linjen för Bygg & Måleri. "Det känns skönt att studenten är här, även om det varit trevligt att gå på en mindre skola. Just nu har jag inget jobb efter skolan, men kanske i framtiden. Ikväll blir det alla fall fest".

Det som fortsätter nästa läsår är Vuxenutbildningen och även Introduktionsprogram för elever som inte klarat grundskolan.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-05 14:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.