Gå till innehåll
Hallsberg / Näringsliv
En kvinna i en svart luvtröja som står framför en butik.

Eva Näslund vid sin nya butik. Foto: Henrik Östensson

Eva Näslund
fortsätter satsa i Östansjö

Publicerad: 23 February 2024 12:45

För några veckor sedan höll Eva Näslund invigning av sin nya, obemannade livsmedelsbutik i Östansjö.
– Jag kände att jag var tvungen att välja, satsa på en ny butik eller avveckla. Den gamla, betydligt mindre butiken var både arbetskrävande och trång.

Den nya butiken är dubbelt så stor som den gamla och har ett en helt nytt kassasystem från en nystartad kedja för obemannade butiker, Never Closed. Eva Näslund är franchisetagare, men butiken heter Östansjö Livs och hon bestämmer vilka utbud butiken ska ha.

– Det påminner om det system vi hade tidigare. Men man kan välja att handla på olika sätt. Dels kan man använda systemet för att bara låsa upp butiken, scanna som i en bemannad butik och betala med sitt kort, eller så väljer man att både scanna och betala med telefonen.

En ny service i butiken är att det går att köpa tobak.

En person som står framför ett kylskåp med mycket mat i.

Butiken är dubbel så stor som den gamla butikslådan

– Det är en separat webbtjänst, kopplad till bank-ID. Man scannar sitt ID första gången. Sedan får man identifiera sig via en kamera som ser ditt ansikte. Det bero på att det ju är noga med att inte folk under 18 kan köpa tobak. Jag tittar på ett system för att kunna sälja receptfria läkemedel på liknande sätt, fortsätter Eva.

Vid butiken finns också obemannade boxar för att lämna ut Postnords paket.

Butiken stod i Värmland

Det var 2021 som kedjan Lifvs, efter bara något år, beslutade att avveckla sina obemannade butiker i Hjortkvarn, Hasselfors och Östansjö. Samtidigt öppnade man för lokala entreprenörer att köpa butiker och driva dem vidare som franchisetagare.  Eva, som tillsammans med sin man Torbjörn drivit Statoil i Brändåsen, hade stor vana av dagligvaruhandel och bestämde sig för att köpa butiken i Östansjö.

– Jag gillade konceptet med en ombemannad och det har gått bra. Folk handlar. Det är en lagom nivå att jobba med.

Redan förra året hade Eva bestämt sig för att köpa en ny butik. En av Lifvs stängda butiker.

– Den fanns i Värmland. Jag hade varit där och tittat, och bestämt mig. Jag ville ha just den här butiken, den passade mig.

En kvinna står framför en varuautomat.

Eva Näslund förevisar tobaksautomaten. Någon på andra sidan kameran identifierar henne.

Men Eva han aldrig betala butiken innan Lifvs, eller Storekey som bolaget bakom kedjan hette gick i konkurs.

– Det var nog tur. Jag hade troligen förlorat pengarna annars.

Hon fick istället köpa butiken på en större auktion där 20 obemannade butikslådor såldes.

– Så efter många turer kom butiken hit. VI fick rusta upp den en el och byta el. Vi fick ha stängt en månad i höstas när vi bytte butik, men nu har kunderna kommit tillbaka. 80-100 kunder per dygn handlar här.

I början höll Eva kvar vi Lifvs gamla kassasystem.

– Men det blev för osäkert efter konkursen. Så nu har jag satsat på ett nytt. Det  fungerar bra. För de som är lite osäkra, speciellt de lite äldre, håller jag öppet halva dagen två gånger i veckan, avslutar hon

Annons

hallsberg