Gå till innehåll
Askersund

Foto: Weine Ahlstrand

Ett bra år för den
röda näckrosen

Publicerad: 6 July 2015 11:15

Årets Fagertärnträff lockade många besökare till sjön med den mytomspunna röda näckrosen. – Det är ett bra år för att kunna se rosen blomma. Det finns just nu närmare hundra exemplar, berättade guiden John Ivar Falk. Bildspel.

– 2015 är ett bra år för den röda näckrosen. Jag räknade häromdagen och kom fram till att det just nu finns 91 röda rosor i sjön, säger John Ivar Falk, guide och vårdare av den fridlysta sjön med de röda rariteterna.

Årets Fagertärnträff

Söndagen den 5:e juli arrangerades årets Fagertärnträff av Föreningen för Olshammars utveckling, Olshammarsgårdens Servering och Norra Aspamarkens Bygdelag. Dagen inleddes med en guidad tur runt den mytomspunna sjön.
Och guiden John Ivar Falk förmedlade med känsla myterna eller sanningarna om hur den röda näckrosen uppkom vid just Fagertärn.

– När fiskaren Fager offrade sin dotter till Näcken för att få tillbaka fiskelyckan, så tog dottern sitt liv genom att ute på sjön sticka en kniv genom sitt hjärta. Blodet färgade de vita näckrosorna röda, förklarade han.
– Det finns även andra förklaring om mutations- och kromosomförändringar av näckrosen, men vem kan tro på sådant.

Nåväl, efter en inledande information följde en grupp intresserade med på den tre kilometer långa slingan runt sjön. Längs vägen berättade John Ivar Falk och hjälpguiden Göran Karlsson om sjön, näckrosorna, kolmilor, växtriket och mycket annat.

Ett rekordår för senare tider
John Ivar Falk guidade.

– Jag har en karta över Fagertärn från 1931. Då fanns cirka 500 röda näckrosor i sjön. Vi är inte i närheten av det idag, men närmare hundra röda näckrosor är ändå positivt. Vi närmar oss ett rekord för senare tider, menar John Ivar Falk.

Vandringsleden runt Fagertärn är som sagt lite över tre kilometer lång. Terrängen är bitvis mycket kuperad. Men den som vandrar runt hela sjön belönas med att få se den röda näckrosen.  De närmste växterna finns cirka 20 meter från land. Kikare rekommenderas dock.
Den första kilometern av vandringsleden är handikappanpassad men där finns tyvärr inga röda näckrosor.

Årets träff samlade ett hundratal personer vid Fagertärns kiosk. Förutom den guidade rundvandringen bjöds det en väldoftande grillbuffé och underhållning med trubaduren Jimmy Borg.

Kiosken är öppen alla dagar klockan 11-17 fram till 2 augusti. Kiosken sköts numera av Föreningen för Olshammars utveckling och Olshammarsgårdens servering.

Annons

askersund