Gå till innehåll
Sydnärke
Elever samlas utanför en skolbyggnad och väntar i en utspridd kö, några i samtal, i en förortsmiljö.

Barn på bland annat Folkasboskolan verkar få hålla till godo med lite enklare mat, om strejken blir av. Foto: Henrik Östensson

I morgon kan
strejken vara ett faktum

Publicerad: 17 April 2024 7:28

Det pågår löneförhandlingar mellan Kommunal och Sveriges kommuner och regioner (SKR), eller ska vi säga pågick. De strandade nämligen fredag den 5 april. Därför har kommunal nu varslat om strejk. Den kommer beröra Sydnärke redan i första skedet. Om inte parterna inte kommer överens bryter strejken ut på torsdag, den 18 april, klockan 07.00

Strejken kommer beröra tusentals kommunanställda runt om i landet. I vissa kommuner väljer man istället blockad mot övertid och merarbete.

Det är  kommunala verksamheter i Kumla och Hallsbergs och Lekebergs kommuner som berörs.

Det är alltså inte lärare som strejkar utan exempelvis lokalvårdare, renhållningspersonal och personal i kök.

Skolkök och renhållning

I Kumla berörs följande verksamheter av strejk:

Kumlaby skola, Skogstorpsskolan, Vialundsskolan och renhållningsenheten.

Kommunerna verkar inte särskilt väl förberedda på strejken.

Malin Holm, HR-chef, Kumla kommun, säger förvisso att berörda förvaltningar jobbar med att planera hur man ska klara strejken, men ger inga direkta exempel på åtgärder.

– Det är klart att det här påverkar. Bland annat alla som arbetar med renhållning, sophämtning etc, kommer strejka. På skolorna är det allt från lokalvårdare till kökspersonal som kommer strejka, om det blir strejk. Holm påminner om att arbetsplikt råder, om man inte är med i facket. 

Men strejken innebär alltså också att Kommunal blockerar arbetsuppgifterna. Så om ett skolkök tas ut i strejk, innebär det att arbetsuppgifterna som normalt utförs där inte får utföras, även om man har arbetsplikt, Man kan alltså inte bara ta in andra som lagar maten, eller städar, enligt Kommunal.

Här verkar åsikterna dock gå isär. 

– Enligt SKR kan personal som inte är fackligt ansluta jobba med sina vanliga arbetsuppgifter, och kanske sådana som strejkande personal skulle gjort, säger Malin Holm

Enklare mat för skolelever i skolor

i Hallsbergs kommun berörs följande verksamheter:

Folkasboskolans kök, Alléskolans kök och bildningsförvaltningens verksamhetsvaktmästeri.

I information på kommunens hemsida skriver man så här: Enklare mat kommer att serveras på förskolorna i Sköllersta, Pålsboda och Hjortkvarn, Folkasboskolan, Sköllersta skola, Transtenskolan, Långängskolan Stocksätterskolan. De som äter specialkost kommer göra det även under strejken. För de som har anpassad kost kommer det finnas en rätt.

Förskolorna i Hallsberg, Östansjö och Vretstorp samt Östansjö skola och Fredriksbergskolan kommer att få mat som vanligt. Det samma gäller de som bor på olika boenden.

Ska kosta för arbetsgivaren

På en direkt fråga till Kommunals presstjänst om huruvida blockaden innebär att man inte kan köra mat från ett centralt kök till Folkasboskolans kök i Pålsboda under strejken blir svaret lite svävande. Det verkar inte vara helt klart.

Så här säger Per Hellström, kommunikatör på kommunal:

– Som jag förstår det får kommunen göra så. Poängen med det här är ju inte att barn på Folkasboskolan ska bli utan mat utan att strejken ska kosta för arbetsgivaren. Vill man transportera mat från Hallsberg, eller anlita catering, är det okej, som jag förstår det.

Övertidsblockad

I Lekebergs kommun är det istället frågan om en övertidsblockad för hela kommunals avtalsområde.  Det innebär att blockaden omfattar även personal  i åldreomsorg. Alltså alla i kommunen som omfattas av kommunals avtal eller är med i kommunal, även undersköterskor. En övertidsblockad är vad det låter som. Ett stopp för övertid. Inte någon får jobba övertid. Men får heller inte jobba så kallad mertid. Man kan alltså inte sätta in personal som normalt inte når upp till sin arbetstid för att ersätta sjuk personal.

– Vi föröker följa SKR.s riktlinjer för hur strejker ska hanteras. men det finns en risk att verksamheten påverkas. Det kan exempelvis röra sig om att förskolor får stänga tidigare. Det här gäller ju nästan alla avdelningar, allt från gata, park till personal på fritids.

Per Hellström, kommunal, fortsätter:

– Kommunen får då heller inte nyanställda. Ska man försöka lösa problem som kan uppstå i och med att folk inte får jobba övertid genom att anställa fler måste det ske förre torsdag klockan 07.00,.

Vill ha “ordning och reda”

Vad är det då kommunal vill. Varför har man strandat förhandlingarna? Så här skriver Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.  på förbundets hemsida:

”En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men om inte SKR och Sobona väljer att hitta en lösning vid förhandlingsbordet har Kommunal inte något annat val än att agera, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.  

Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå.”   

Förhandlingarna sker alltså centralt. Varken kommunerna eller fackets representation lokalt är inblandade i förhandlingen.

Texten har uppdaterats

Annons

Nyheter