Gå till innehåll
Askersund

Här öppnar Johans Leksaksbod. Foto: Olle Widell

Antikhandeln
blir leksaksaffär

Publicerad: 24 November 2017 10:45

Lagom till skyltsöndagen 26 november öppnar en ny leksaksaffär på Hospitalsgatan i Askersund. Det är Johan Högberg som nu gett efter för en länge närd dröm.

Johan Högberg har inte suttit mycket sista tiden.

Att drömmen inte förblev en dröm kan tillskrivas ett oväntat möte på en parkeringsplats i Leksand i somras. Johan Högberg och hans fru Katarina parkerade intill en annan bil och såg i den ett bekant ansikte.

Det var Jenny Andersson, i Askersund känd som innehavaren av antikhandeln ”Andersonskans Kalle”. Hon är numera bosatt i Leksand. De började prata och kom in på att hennes lokal i Askersund var ledig. Det blev den katalysator som behövdes.

Ett gelbgjuteri

Lokalen, som tidigare inhyst ett gelbgjuteri (man gjuter föremål i mässing eller annan gul metall, av tyskans gelb), plåtslagarmästare Cederman och förnicklingsverket blir nu leksaksaffär.

Solcellsdriven vinkande Einstein.
Välfyllda hyllor.

Där har rustats och fejats och golv, tak och väggar är nymålade. Många nytillverkade hyllor har satts upp och fylls efterhand på med leksaker, spel och andra föremål. Även om innehavaren känner en viss press sover han fortfarande lugnt om natten.

Känner tillförsikt

– Jag får så mycket positiv respons och hjälp av släkt och goda vänner så jag känner stor tillförsikt, säger Johan Högberg.

– Jag har arbetat 30 år som fritidspedagog, varav 11 på Närlunda. Barnen och jag har inspirerat varandra. Jag har roats mycket av att utveckla projekt tillsammans med dem. När jag nu startar den här verksamheten har jag utgått från egna intressen. Jag tycker om att leka, knep och knåp, utmaningar, teknik och klurigheter.

Tittar man runt på hyllorna ser man att det är precis det som erbjuds. Som slogan har innehavaren ”Från noll till hundra”, alltså leksaker för alla åldrar, en stor målgrupp.

Även musikinstrument

Man ska även kunna köpa musikinstrument. Johan Högberg har ett stort musikintresse och spelar basgitarr. Han har spelat i flera orkestrar, ”Solid State”, ett hårdrocksband, ”Tom Bombadill” som förankrade musikintresset och idag i ”Längtans motell”. De sistnämnda kommer att framträda på ”Folk At Heart” 5-6 januari 2018.

Men just nu är det leksaker för hela slanten.  Johan Högberg ser fram mot öppnandet och tycker att hela livet leker och önskar alla välkomna på skyltsöndagen.

Annons

askersund