Logotyp Sydnärkenytt
26 April 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Arkeologer fyndar vid grävande i Älvesta

Frida Albinsson jobbar som arkeolog och är uppspelt över de fynd man hittat i Älvesta. Foto: Anders BjörkFrida Albinsson jobbar som arkeolog och är uppspelt över de fynd man hittat i Älvesta. Foto: Anders Björk

Bakom Borgs Motor pågår just nu stora arkeologiska utgrävningar. Här har fynd hittats från långt bak i tiden. Utgrävningarna genomförs eftersom det ska byggas bostäder på platsen.

Frida Albinsson jobbar som arkeolog och har sedan några veckor tillbaka befunnit sig vid Älvesta där utgrävningarna pågår. Det är stiftelsen "Kulturmiljövård", med huvudkontor i Västerås, som  finns på platsen.

Hittade nyligen intressant husgrund

- Vi är här för att plocka bort eventuella fornlämningar, för det vet man finns här. Vid undersökningar som gjordes här år 2000 hittade man fynd som gick tillbaka ända till 1200-talet, berättar Frida.

Frida Albinsson trivs med sitt jobb som arkeolog. Nu jobbar hon i Kumla.

Varför kom ni hit just nu?

- För att det ska byggas bostäder här och då måste man plocka bort fornlämningar under. Det är Kumla kommun som kallat hit oss. Vi kom hit i slutet av augusti och ska hålla på till början av oktober på platsen.

Och hur går arbetet, hittar ni något?

- Arbetet går bra och vi kommer hinna bli klara i tid. Vi har nyligen hittat en intressant husgrund från 1600/1700-tal, och där har vi hittat mycket fina fynd så som keramik och djurben. 

Hittat aktivitet från 1200-talet

Har ni några förväntningar på vad ni ska hitta här?

- Vi vet att det bott folk här på platsen sedan alla fall 1400-talet, och vet även att det varit en eldplats och aktivitet här på 1200-talet. Det var även arkeologer här för två år sedan, de grävde ungefär till hälften av vad vi gjort.

- De hittade då ett mynt som var från 1300-talet, så det kan komma överraskningar som skvallrar om att det funnits människor här tidig medeltid. 

När det börjat byggas bostäder är det ju för sent med utgrävningar, så detta är sista chansen.

- Man kan säga det finns tre steg, utredning, förundersökning och slutundersökning. Det som var för två år sedan var förundersökning och nu har vi kallats hit för att göra slutundersökning och söka igenom allt.

Siktar på att börja bygga 2020

Man behöver inte gräva överallt så fort det ska byggas villor på en plats. Men om det sedan tidigare är fastslaget att det finns intressanta lämningar som arkeologer pekat ut måste man gräva ut innan husbygge tar vid.

Frida bor i Stockholm. Hon har pendlat till Kumla en gång i veckan för att närvara tidigare, men från nu blir det två till tre dagar i veckan, ibland sover hon då över här. Jobbet som arkeolog trivs hon med.

- Det blir mycket resande, men är ett väldigt kul yrke, avslutar Frida Albinsson, som skickar med att man har öppet för allmänhetens besök torsdag klockan 18 och lördag klockan 13

Om detaljplanen vinner laga kraft så är Kumla kommuns förhoppning att bygget av bostäder kan dra igång nån gång under våren eller sommaren 2020. 

- Enligt den illustration vi har så är det i så fall 37 småhustomter det handlar om, säger Linda Wilhelmsson, projektsamordnare på Samhällsbyggnadsnämnden hos Kumla kommun.

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Nils-Olov
Som vanligt en bra artikel av Kumlas enda lokalreporter
2019-09-19 11:26
Nils-Olov
Som vanligt en bra artikel av Kumlas enda lokalreporter
2019-09-19 11:26
Publicerad: 2019-09-18 14:01
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla