Gå till innehåll
Sydnärke

Daniel Eriksson får pris efter uppfinnaren Jonas Wenström..

Daniel belönas för
hantverksforskning

Publicerad: 15 December 2014 17:28

Timmermannen Daniel Eriksson får årets Wenströmplakett av Örebro läns museum. Han får det för sitt arbete att spåra, synliggöra och rekonstruera äldre hantverkstekniker inom timmermansområdet. - Det känns oerhört smickrande, säger Daniel till Sydnärkenytt som berättat om hans arbete i sin senaste tidning.

Daniel Eriksson har bland annat inventerat kyrkor i södra Närke för att se om det finns spår av gammalt hantverk i byggnaderna.

Styrelsen för Örebro läns museum delar årligen ut Wenströmplaketten* till någon i länet som främjat gammal, aktuell eller framtida teknik och industriell utveckling. På måndagens styrelsemöte togs beslutet att i år ge plaketten till Daniel Eriksson som är timmerman och byggnadsvårdare, arbetar med historiskt bygghantverk och är yrkesspecialist på äldre timmerhus.

Arbetat med Kullängsstugan

Daniel Eriksson från Karlskoga har bland annat medverkat i återuppbyggnaden av Södra Råda kyrkas rekonstruktion efter branden 2001, rätat och timrat om smedjan på Siggebohyttan och lagt om ett nytt torvtak på Kullängsstugan, en över 300 år gammal stuga utanför Askersund.

Daniel Eriksson har också nyligen avslutat en första inventering av gamla kyrkor i Sydnärke, vilket vi på Sydnärkenytt uppmärksammat i vårt senaste nummer av papperstidningen. Syfte med inventeringen av de nio kyrkorna i Sydnärke har varit att se vilka träkonstruktioner och andra byggnadstekniska detaljer man kan återfinna och se hur gamla de är.

"Oerhört smickrande"

Så här kommenterar Daniel Eriksson priset: 

- I Örebro län finns bevarade byggnadskonstruktioner från cirka 900 år bakåt i tiden. Att mitt arbete och intresse för den historiska timmermanskonsten lett fram till en sådan utmärkelse känns oerhört smickrande, säger Daniel Eriksson

Utdelning av plakett och diplom sker under Ingenjörsklubbens middag under Hindersmässan i Örebro.

* Efter Jonas Wenström (1855-93), ingenjör och uppfinnare från Hällefors, skapare av en dynamo och ett trefassystem som lade grunden till Asea i Västerås

Annons

Nyheter