Gå till innehåll
Sydnärke

Antonio Lindbäck tar sig förbi Dave Watt på målrakan i heat 11 och säkrar en viktig heatseger i den jämna matchen. Foto: Jonas Eklind

Indianerna vinnare
med ett nödrop

Publicerad: 12 August 2014 21:46

SPEEDWAY: Indianerna imponerade inte på tisdagkvällen. Smederna utan tre av sina bästa förare höll sånär på att sno åt sig segern. Men hemmalaget vann till slut med 46-44 och säkrade platsen i slutspel inför 3 628 åskådare. - Ingen riktigt bra match av oss, eller mig personligen, skönt att vi vann alla fall, sade Niels-Kristian Iversen.

Merparten av de 3 628 åskådarna som kom till Sannahed hade nog trott att Indianerna skulle vinna den här matchen ganska enkelt med tanke på hur dominerande man varit i tidigare hemmamatcher och dessutom saknade ju Smederna tre av sina bästa förare.

Men Eskilstunagänget anförda av superveteranen Peter Karlsson och talangen Oliver Berntzon höll sånär på att få Indianerna på fall men hemmalaget kunde med minsta möjliga marginal hålla undan och säkrade därmed en plats i slutspelet.

- Det var ingen riktigt bra match av oss och jag är besviken på min körning idag, men skönt att vi vann alla fall, sade Niels-Kristian Iversen efteråt.

Veteranen PK imponerade

Smederna kom till start utan Grigorij Laguta, skadad sen tidigare. Inför matchen fick även dansken Kenni Larsen och polske stjärnskottet Pawel Przedpelski lämna återbud, men i deras frånvaro var det andra som klev fram. Bortalaget inledde med en femetta då Peter Karlsson och ex-Indianen Zengota slog för dagen den misslyckade duon Fredrik Lindgren och Cameron Woodward.

Indianerna tog en fyrtvåa i andra heatet efter att Antonio Lindbäck vunnit säkert och Joel Andersson tog sig förbi Magnus Zetterström och knep en poäng. I heat 3 var det dags för giganternas kamp, de båda lagens åldermän Piotr Protasiewicz och Peter Karlsson, klart bäst i sina respektive lag.

PK tog starten och såg länge ut att hålla undan, men på näst sista varvet vickade sig Pepe förbi på innern när PK trodde han täckte upp på yttern. Mycket tjusigt av Pepe som kanske är seriens bästa hemmaförare i år. Peter Karlsson skulle dock få sin revansch.

- Han vet fortfarande hur man tar sig runt fort på en speedwaycykel och det är bara att lyfta på hatten, sade Iversen om 17-poängaren Peter Karlsson som slog Iversen tre gånger under kvällen.

Cameron Woodward hade en tuff match och fick bara ihop två poäng. Här försöker han ta sig förbi pigge Oliver Berntzon
Joel vann heat

Antonio Lindbäck agerade jojo i heat 4 och åkte upp och ner i startfältet, hur många omkörningar var det i detta heat egentligen? Han slutade heatet som tvåa alla fall bakom lagkamraten Iversen och de som anser att Sannahed är Sveriges bästa och mest underhållande bana fick nog vatten på sin kvarn av detta och flera andra av kvällens heat. 

Joel Andersson tog ännu en heatseger i heat 5 och Indianerna såg ut att börja glida ifrån i matchen, men icke, Smederna bet sig fast. I nionde heatet ledde Indianerna med 27-21 och Iversen/Lindbäck hade 5-1 i heatet, då kom Oliver Berntzon likt en kamikazeepilot och slängde sig innanför de häpna hemmaförarna som inte kunde svara. 

Fredrik Lindgren hade ingen bra match och i sina två första heat blev han frånåkt av Smedförarna, i heat 10 fick han alla fall en liten revansch då han slog PK och Zengota och bärgade heatsegern. Ställningen 30-24 i pausvilan till Indianerna.

Smederna höll på att vända

Försprånget på sex poäng stod sig till heat 14 då Lindgren och Iversen kom ut mot Karlsson och Berntzon. Skulle Indianerna kunna hota om bonuspoängen månne då Smederna vann med tio poäng hemma?

Svaret blev nej, Smederna säkrade bonusen och krympte dessutom avståndet till 43-41 i matchen när de vann heatet med 5-1. Precis som i Västervik åkte alltså Indianerna på 5-1 i heat 14 och riskerade tappa hela matchen i sista heatet. 

Och det var verkligen inte långt borta! Smederna körde med PK och Zengota i sista heatet och hade 5-1 efter första varvet. Både Iversen och Pepe lyckades dock ta sig förbi Zengota vilket gjorde att Indianerna vann matchen med minsta möjliga marginal, 46-44.

- Det var viktigt att vi vann, men jag är inte så nöjd med matchen, speciellt inte för egen del, summerade Iversen.

Vad är det som inte fanns för dig där idag?

- Det var tufft  för mig av nån anledning, jag hade inte farten jag brukar ha, men så kan det vara ibland, vissa matcher har man det svårt att få det att stämma som man vill.

Dalle Andersson-Bäckström och Joel Andersson får sig en önskan om lycka till av en ung supporter.
"Våra lagledare gör fel"

Det ordnade sig alla fall till slut och Iversen fick säkra segern ihop med Pepe i sista heatet, det var dock tufft in på mållinjen.

- Jag fick en ganska bra start, men Peter Karlsson kom ändå och blåste förbi mig på yttern. Vare sig jag eller Pepe nådde ikapp honom, men vi tog de poäng som krävdes alla fall och det var viktigt att vi fick med oss segern.

Smedernas Oliver Berntzon har utvecklats kraftigt det senaste året och tog nio poäng som ordinarie mot Indianerna. Han ställdes dock över i nomineringen och var besviken över det.

- Inför sista heatet visste inte lagledarna riktigt vad de skulle göra och vi ser nu att de valde fel. Jag tycker de gör lite fel som tar ihop oss tre (PK, Zengota och Berntzon) och frågar vad vi tycker vem som ska köra. De ska bestämma vilka två som ska köra och bara komma fram till oss och säga det.

Det var nog inte många som trodde ni skulle kunna hota om segern idag med ett sargat lag, vad trodde ni själva inför match?

- Det var ingen som hade räknat med det förutom vi själva och jag säger bara watch out till övriga när vi får tillbaka ordinarie lag till slutspelet

Woodward besviken på starter

Australiern Cameron Woodward fick inte till det och var bara före en smedförare på sina tre heat (Magnus Zetterström). Woodward var ute och teståkte efter matchen uppenbarligen inte helt nöjd.

- Personligen känner jag mig inte nöjd, jag provade en ny motor här idag, samma som jag hade senast i Västervik och då gick det bra, men idag var det sämre.

- Men det stora problemet var mina starter, jag tycker att jag hade farten och körde lika fort som alla andra, men mina starter var inte tillräckligt bra idag.

Underskattade ni Smederna?

- Nej inte alls, om man ska vara ärlig så var det flera av våra förare som hade dåliga starter idag medan killarna från Eskilstuna var hetare där och det här var kanske en liten väckarklocka för oss inför slutspelet som visade att vi har en del att förbättra.

INDIANBETYGEN 1 - 5

Fredrik Lindgren 1: Tre av fyra heat som kaptenen körde slutade med 5-1 i baken. Det duger inte, måste höja sig till slutspelet.

Cameron Woodward 1: Hade för dåliga starter och inte tillräckligt med fart för att reparera dem. 

Piotr Protasiewicz 4:  Har varit fullständigt suverän på hemmaplan i år och det krävdes en 45-åring (Peter Karlsson) för att slå Pepe. Bäst i hemmalaget med 13 poäng.

Mikael Max 2: Viktig femetta med Pepe i heat 8, i övrigt ganska blek.

Niels-Kristian Iversen 2: Var inte alls lika dominant som vi vant oss vid och vann bara ett av sina fem heat. 

Antonio Lindbäck 4: Dominerade som reserv och bjöd på några riktigt underhållande heat med omkörningar till höger och vänster. Näst bäste poängplockare med sina elva.

Joel Andersson 3: Börjar växa in i Elitseriekostymen mer och mer, har definitivt farten, men har fortfarande mycket att jobba med gällande sina starter.

Extrabetyg till bortaföraren Peter Karlsson 5: Helt fantastisk!

Laddar spelare...
Annons

Nyheter