07 April 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Sjuka hårlösa älgar fortsätter förbrylla

En av de sjuka, rejält hårlösa älgar Leif Granlöf avlivat. Foto Leif Granlöf.En av de sjuka, rejält hårlösa älgar Leif Granlöf avlivat. Foto Leif Granlöf.

Under några år har ett flertal sjuka älgar skjutits i närheten av Hjortkvarn. Älgarna, som tappat mycket hår, är såriga och magra förbryllar jägare och markägare.
– Hur ska vi som jägare agera? Ska älgarna avlivas? Vi behöver stöd och ledning för att kunna ta beslut, säger Tomas Andersson, ordförande för Hallsbergs jaktvårdskrets.

I ett område runt, platserna Hjortkvarn, Glottra, Boo, längs sjön Sottern mot Brevens bruk i Örebro kommun har man sedan 2014 stött på ett antal riktigt sjuka älgar, varav en del avlivats. Totalt rör det sig om 16 älgar. Fler sjuka älgar, som fortfarande lever, har också observerats. 

Jägaren Leif Granlöf från Hjortkvarn har engagerat sig i de hårlösa, sjuka älgarna.
Hårlösa och magra

– Det började med att en granne observerade en älg som hade mycket svårt att röra sig och såg konstig ut. Jag arbetar som eftersöksjägare och beslöt mig spåra älgen. Jag får avliva djur av djurskyddsskäl, om det behövs. När jag hittade den var den i ett bedrövligt skick. Mycket mager, saknade mycket hår, stora partier var helt kala. Den hade svårt att röra bakdelen och var mycket svag, säger Leif Granlöf, jägare och boende utanför Hjortkvarn. 

Något år senare var det dags igen. En älg skulle ha blivit påkörd av snöplogen inte långt ifrån där Leif bor. Det visade sig dock att det var fel.
– Älgen låg i diket, var hårlös, mycket svag, mager och kom helt enkelt inte upp ur diket. 

Skickat prover

Leif har skickat in hudprov och öron för provtagning från de två sjuka älgar han varit med och fällt. Proverna har gått till SVA, statens veterinärmedicinska anstalt. 

– Sedan visade det sig att ett annat jaktlag, precis i närheten, vid Glottra, skjutit två älgar som också var i dåligt skick. Samma där. Förändrat rörelsemönster, stort håravfall, avmagrade och försvagade. Dessa älgar hade sökt sig fram till en utfodringsplats. 

På Brevens bruk, en stor markägare bara ett par mil öster om Glottra och Hjortkvarn, har man skjutit fyra älgar med samma symptom. Djur som var i rätt dåligt skick. 

– Proverna från SVA har egentligen inte visat på något. Helt enkelt för att man inte lagt ner speciellt mycket energi eller pengar på proverna. Avancerade prover är kostsamma. Myndigheterna och Jägareförbundet var först rätt ointresserade. 

Ska ta prover på sjuka älgar

Sedan har det hänt saker. Docent Margareta Steen på SVA, som var med och forskade om den så kallade Älvsborgssjukan som drabbade älgar på 1990-talet, såg att det som drabbat älgarna runt Hjortkvarn hade likheter. Man har inte funnit någon direkt orsak till Älvsborgssjukan. Mineralbrist eller ensidigt foder har varit en förklaring. 

Leif anser inte att det räcker som förklaring på älgarna runt Hjortkvarn. 

– Nu har vi fått material för att ta prover. Jag leder arbetet i NVR, nationella viltolycksrådet i länet. Vi har blivit tillfrågade om vi kan vara behjälpliga med att samla in prover när sjuka, hårlösa älgar hittas. Vi ska ta ett prov inne i förlängda märgen och hjärnan på skjutna djur. 

Oklart vad som orsakar symtomen

Vad är det då man inte hoppas, eller hoppas hitta med dessa prover?
– Det har kommit fram flera teorier. En är att älgarna angripits av stora mängder hjortlusflugor, det som ofta kallas älgflugor. De kan angripa en älg i tiotusental. De kan ge upphov till mängder med kliande småsår, som om de infekteras möjligen skulle kunna ge upphov de de symptom dessa älgar har. Man skulle också kunna tänka sig att älgflugorna bär någon annan sjukdom vi inte känner till än, fortsätter Leif.

Tusentals angripande älgflugor kan försvaga älgar. Foto: Wikipedia.

Leif har också en egen teori.
– Älgar som är svaga, exempelvis av älgflugengrepp, lägger sig ofta på utfodringsplatser, där man lagt ut exempelvis ensilage till vilda djur. Där är det ofta gott om avföring, urin och allmänt smutsigt. Kanske förvärras angreppen på det sättet, med nya infektioner. En annan teori är att älgarna förgiftats av mjöldryga. En mögelsvamp som finns i grödorna råg och rågvete.

– Men den teorin bygger ju på att det odlas sådant i närheten. Symtomen påminner dock om de älgar som varit sjuka här. 

Risk för prionsjukdom

Ytterligare en teori, är att det kan röra sig om en så kallad prionsjukdom. Prioner är sjuka proteiner som smittar hjärnan och centrala nervsystemet på djur. För 25 år sedan ledde  ”Galna ko-sjukan”till mass-slakt av kor i Storbrittannien. Sjukdomen orsakades av prioner. Forskare tror att bortåt 100 personer kan ha drabbats av prionsjukdomar efter att ha ätit kött från smittade djur. 

Det finns en prionsjukdom som kallas chronic wasting disease, avmagringssjuka, som kan drabba hjortdjur och älgar. 

– Sjukdomen är välkänd och har förekommit på hjort i USA. Man hade ett stort utbrott på 1960-talet. Men den har också drabbat vilda renar och älg i Norge och utanför Arvidsjaur på senare år. Man vet rätt lite om hur den sprids. Men sjukdomen kan smitta mellan djur via avföring, tror man. 

– Det är bland annat för att kunna utesluta en sådan allvarlig sjukdom på våra älgar vi nu ska ta prover när vi skjuter sjuka älgar. Totalt har man hittat tio CWD-drabbade älgar i Skandinavien. Vid Arvidsjaur har man förra årets älgjakt tagit prov på mer än 600 älgar och bekräftat tre CWD-fall. 

Frågan är dock om älgarna nu ska skjutas, eller ens får skjutas.
– Myndigheternas inställning så här långt är att om djuren bara är hårlösa och avmagrade ska de inte skjutas utanför jakttid. Man menar att erfarenheterna från Älvsborgssjukan talar för att de blir friska igen. 

Vill kunna avliva

Som jägare får man avliva ett sjukt djur om man har med sig vapnet i skogen. Men man får inte aktivt ta beslutet att åka hem och hämta vapnet för att sedan spåra det sjuka djuret, det kan betraktas som jaktbrott. 

Leif är lite kritiskt till det när det gäller de sjuka älgarna.
– Ja, om älgarna bär på en sjukdom som kanske är smittsam så kanske de fortsätter sprida den. Dessutom har de drabbade älgar jag sett farit rejält illa och varit mycket dåliga. 

Leif menar att både myndigheter och Svenska jägareförbundet skulle behöva göra ett omtag och komma med riktlinjer, stöd, för hur jägare ska agera. 

– För de flesta jägare är det naturligt, en ryggmärgsreflex att spåra upp och avliva djur som lider på något sätt.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-02-19 21:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.