Gå till innehåll
Sydnärke

200 akutplatser finns för flyktingar i Sydnärke

Publicerad: 25 September 2015 20:18

Sydnärkes kommuner kan hitills ställa upp med cirka 200 platser för akutboenden för den fortsatta flyktingströmmen. Det omedelbara behovet minskade dock på fredagen när Migrationsverket meddelade att man ordnat 4 000 platser genom upphandling

- Vi gör vad vi kan och har inventerat kommunens alla lokaler, problemet är att vi driver verksamheter i de flesta. Den enda lokal vi nu har för akutboende är Repslagaren, som tillhör Askersunds Bostäder.  Där finns 30-50 platser beroende på vilka krav som ställs, säger Madeleine Andersson, kommunchef i Askersund.

- Vi behöver en vecka för att städa lokalen, ordna sängar och se till att matdistributionen fungerar.

- I övrigt har vi inga lokaler utan vi har lämnat en lista till Migrationsverket över privata kursgårdar, vandrarhem och andra som de i så fall får ta kontakt med direkt.

Migrationsverket handlade

Repslagaren hyste tidigare företagshälsovård och gym och är tänkt att byggas om till ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Planering pågår men med ett tillfälligt bygglov kan lokalerna omvandlas till akutboende en kortare tid.

- Men i dagsläget är det inte aktuellt, åtminstone inte närmsta veckan, säger Madeleine Anderssom efter den telefonkonferens kommunerna hade med Länsstyrelsen på fredagen.

Migrationsverket har nämligen  meddelat att en ny upphandling av platser i Region Mitt (sex län) är klar och man har fått fram cirka 4 000 platser vilket minskar det akuta trycket på kommunerna att skaffa boenden.

Platser i Hallsberg, Laxå, Lekeberg

Sydnärkes kommuner har dock fått anledning att se över sina möjligheter.

Hallsbergs kommun har redan i torsdags förklarat att man är beredd med 48 platser i lägenheter. Laxå kommun säger så här:

- I ett första steg kommer vi att ta emot 55 personer, sen kommer fler efterhand, säger kommundirektör Harry Lundin

Vart ska de bo?

- De får egna rum då vi har ett samarbete med hotell/vandrarhem Rastgården. Men det är bara temporärt och ej för evigt.

Lekebergs kommundirektör Eva Lindberg:

- Vi har meddelat Länsstyrelsen att vi kan ge plats för 40 personer. Det är ett allvarligt läge, men vi är positiva till att vara med och bidra till lösningar.

Vart ska de bo?

- De kommer bo på Vekhyttegården har vi kommit överens om ihop med Salem Kyrkan i Mullhyttan.

Från Sydnärkes största kommun Kumla fanns på fredagen inga uppgifter att få om aktuella platser för flyktingar.

Annons

Nyheter