08 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Hot Rods och burgare lockade många

Tävlingen lockade även bilintresserade åskådare som vill få en skymt av startfältet.

På lördagsförmiddagen anordnade familjen Hallberg Kumlingens Rod Run för andra året i rad och när starten gick från Lill Annas bageri och frukostfik var både far och dotter förväntansfulla. 

– I våras var visionen att vi skulle ha 100 startande bilar men med tanke på hur vädret är  blir vi nog inte så många. Men vi är förväntansfulla och fortsätter jobba med det målet till nästa år, säger Annelie Hallberg.

Annelie Hallberg, 24, har ett stort intresse för bilar, kanske något hon ärvt av sin far. 

– Jag kör egentligen amerikanare men är uppvuxen med roddare, säger hon. 

Bilen gjorde honom frisk

Någon gång under 90-talet låg pappa Tommy på sjukhus och för att spendera tiden läste han biltidningar och hittade en annons på en ram till Ford V8 från 1932. 

– Jag visste att jag inte kunde åka och kolla på den innan jag blev frisk och det var den bästa hjälpen att bli frisk jag kunde få, säger Tommy och skrattar. 

Ramen köptes och efter cirka fyra års arbete var bilen helrenoverad och nästan i originalskick och trimmad med en motor från 1946. 

– Klassiskt hotrod-skick på det utförande grabbarna körde med i USA på 40-50-talet, berättar han stolt. 

En dröm som blev sann 

Kumlingen Rod Run var under många år Tommys dröm. 
Namnet kommer från honom själv, när han är ute på bilträffar blir han igenkänd som Kumlingen från Kumla. 

 – Jag har i över 30 år funderat på de här att man borde ha ett Rod Run i Kumla men tiden har inte riktigt räckt till.  

Med dotterns hjälp blev drömmen sann förra året. 

– Nu har Annelie blivit så stor att hon kan hjälpa till. Nu gick det inte att stå emot längre, säger han.

Startskottet har gått för Kumlingens Rod Run 2014 
Pris från lokal konstnär 

Hela familjen Hallberg har tillsammans med vänner och olika sponsorer arbetat hårt för att kunna genomföra tävlingen för andra året i rad.  Och trots regnet fylldes parkeringen på Marsvägen av amerikanare. Det kom även en och annan besökare som bara ville få en skymt av fina bilar.

De flesta tävlande var från trakten men även deltagare från Katrineholm, Norrköping och Eskilstuna dök upp. 

–  Den lokala konstnären Magnus Strömberg har knåpat ihop första priset och specialpriset "long distans" får ett valfritt pris från vårat prisbord, berättar Annelie.

Lurigt och klurigt 
Hade man ingen partner att köra runt ställde Tommy gärna upp, till publikens förtjusning. 
Nöjda deltagare njuter av slutmålet. 

Tävlingen går ut på att man med hjälp av sin bil prickar av de elva kontrollerna fram till Hot Rod heavens mack i Fjugesta.  

– Varje kontroll består av en luring och en kluring.  Kluringen är alltid en fråga och luringen är en klurig uppgift man ska lösa, förklarar Annelie. 

Strax innan klockan 11 drog starten i gång och vid första kontrollen skulle man köra runt sin partner i en rullstol utan att stanna, och samtidigt försöka räkna ut när det gått trettio sekunder. Ju närmare man kom desto mer poäng fick man, vilket resulterade i många glada skratt.

Slutmålet 

Vid klockan 13 rullade den första bilen in i Fjugesta och det väntade slutmålet lagom till lunch. Den berömda Hot Rod-burgaren som alla deltagare blev bjudna på samtidigt som regnet föll.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-08-23 20:40
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.